Съпартийци поискаха оставката на Драгомир Стойнев
Съпартийци поискаха оставката на Драгомир Стойнев / снимки: БГНЕС
Съпартийци поискаха оставката на Драгомир Стойнев
79418
Съпартийци поискаха оставката на Драгомир Стойнев
  • Съпартийци поискаха оставката на Драгомир Стойнев

Скандали и искане на оставки на днешния Национален съвет на БСП. По време на пленума, на който социалистите трябваше да обсъждат подготовката им за предстоящите местни избори, депутатът Явор Куюмджиев и част от делегатите поискали оставката на бившия енергиен министър в кабинета „Орешарски" и действаш зам.-председател на партията Драгомир Стойнев, с обяснението, че не се справя добре и е един от виновниците за загубата на столетницата на последните парламентарни избори.

Въпреки че Стойнев не присъства на заседанието, според някои от съпартийците му оставката може да бъде гласувана още на следващия пленум.

По време на дебатите около предстоящите местни избори и участието на БСП, неочаквано депутатът Явор Куюмджиев поискал оставката на Драгомир Стойнев като зам.-председател на партията заради скандалите около „Южен поток" и незадоволителното представяне на партията на последните избори: „Той е една от причините, поради която изгубихме последните парламентарни избори. Поведението му през последните месеци, откакто е депутат, не отговаря, според мен, на стандартите и на политиката на партията. Не може, когато министърът на енергетиката прави гаф след гаф и ние я критикуваме с основание - да ви припомня за американските ТЕЦ-ове, излъга българския народ, че са постигнали намаление и прочие".

Лидерът на социалистите Михаил Миков не пожела да коментира скандала с исканата оставка, но поясни, че на следващия пленум може да се очаква всичко: „Нямам навика да коментира обсъждания от закрити заседание на Националния съвет. Добре е тези, които имат тези навици, да споделят информация. Нито ще опровергавам, нито ще коментирам. Отговорът ми вътре беше, че ще взема предвид това и ще направя много сериозно обсъждане, ще има и определени действия. Този въпрос, когато реша да го съобщя на медиите, ще го сторя. На следващото заседание на партията можете да очаквате всичко, както и от днешното заседание имаше точка организационни. Така че тези точки винаги са предмет на дискусии и гласуване в Националния съвет".

Червеният депутат Кирил Добрев за пореден път разкритикува провежданата вътрешнопартийна политика и заяви, че вместо БСП да се подготвя за предстоящите избори, се разчистват сметки: „Убеден съм, че част от ръководството на тази партия не се занимава с това как да спечелят следващите местни избори, а с това как да спечелят следващия конгрес, което според мен е разчистване на сметки. Това показва, че тази партия няма никакво желание да се промени. Едни хора, които са на върха, са решили да останат там до живот".

Драгомир Стойнев стана заместник-председател на БСП след оставката на Сергей Станишев и малко преди поста да поеме Михаил Миков. Освен това той бе и претендент за лидерското място. А няколкократно Станишев е заявявал, че ексенергийният министър е подходящ и за председателския пост.