„Ислямска държава“ потвърди смъртта на своя лидер
„Ислямска държава“ потвърди смъртта на своя лидер / снимка: БГНЕС, архив

Командири на групировката Ислямска държава твърдят, че нейният лидер Абу Бакр ал Багдади е починал от раните си, получени при американски въздушен удар преди известно време и че на негово място начело на организацията бил избран бивш учител по физика, съобщава иракската агенция Уарадана, цитирана от РИА Новости. Багдади издъхнал в град Ракка в ръцете на личния си лекар, допълва Уарадана.

Гардиън: Лидерът на "Ислямска държава" е тежко ранен

В миналото на няколко пъти се споменаваше, че Багдади е бил ранен, но тези информации не се потвърдиха, посочва британският в. Гардиън. Преди броени дни Пентагонът също каза, че не може да потвърди информациите, появили се в медиите, че Багдади е бил тежко ранен при въздушен удар неотдавна.

Неназован американски дипломат и иракски правителствен съветник обаче разказват, че Багдади е бил ранен при въздушен удар през март, посочва Гардиън. Това е станало на 18 март в окръг Баадж на иракската провинция Ниневия, която е близо до границата със Сирия, казва американският дипломат. По време на удара е била поразена колона от три автомобила, придвижващи се между селата Ум ар Рус и Ал Карам в окръг Баадж. Хишам ал Хашими, съветник на правителството на Ирак в борбата срещу ИД, заяви преди няколко дни: Ал Багдади е бил ранен заедно с хората, които са били с него по време на удара в Баадж.

Известно е, че Багдади е прекарвал повечето от времето си в Баадж, който е на около 200 км западно от иракския град Мосул. Той избрал този район, защото още по времето на американското присъствие в Ирак там нямало почти никакви американски военни. Баадж, който е бастион на сунитски племена, от дълго време бил извън контрол, дори по времето на Саддам Хюсеин.

Според информацията на иракската агенция Уарадана, цитирана от РИА Новости, новият лидер на Ислямска държава е бивш учител по физика от иракския град Тал Афар. Досега той бил заместник на Ал Багдади. Според иракския правителствен съветник Хишам Хашими това е Абу Аля Афри. Той започнал да управлява организацията още след раняването на Ал Багдади. Смята се, че живее в квартала Хадар на Мосул, посочва сп. "Нюзуик".

Според Хашими, Афри в последно време бил по-влиятелен в ИД дори от Багдади. Твърди се, че той е по-умен и има по-добри връзки, умеел да говори по-добре пред аудитория и имал голяма харизма. Афри бил известен още с името Хаджи Иман. Преди време преподавал физика в град Тал Афар в провинция Ниневия. Имал десетки публикации по физика и религиозни трудове. Бил последовател на влиятелния джихадистки теолог Абу Мусаб ас Сури. Афри се захванал с джихадистки проповеди през 90-те години.

Според близкоизточния анализатор Хасан Хасан, съавтор на книгата "Ислямска държава - Армията на терора отвътре", Афри бил един от най-важните играчи в организацията. Той започнал да се издига в последните месеци, когато групировката понесла тактически поражения в Сирия и Ирак. Афри бил и ключов координатор на връзките между Багдади и неговите така наречени емири в различни райони под контрола на ИД в Сирия, Ирак и Либия, пише Нюзуик.

Смята се, че в миналото Афри е бил член на Ал Кайда. Твърди се, че когато две от водещите фигури на Ал Кайда - Абу Омар ал Багдади и Абу Аюб ал Масри - били ликвидирани, Афри се превърнал в предпочитания избор на Осама бин Ладен да оглави Ал Кайда в Ирак.

Смята се още, че Афри е пътувал до Афганистан през 1988 г., преди да стане член на Ал Кайда.

Твърди се, че днес Афри бил склонен към помирение между съперничещите си екстремистки групи Ислямска държава и Ал Кайда и предпочитал половината от ръководството на ИД да бъде съставено от араби, а другата половина от чужди членове на групировката, посочва Нюзуик.

Източник: БТА