Стойнев определи като пълна спекулация причините за исканата му оставка
Стойнев определи като пълна спекулация причините за исканата му оставка / БГНЕС, архив

"За мен е важна перспективата на лявото, какво е новото ляво. А лявото само продължава да губи позиции от търсенето на врага с партиен билет. Вътрешнопартийната интрига изтощава и пречи да правим най-важното - да печелим избори, да правим реална политика за вдигане на икономиката и за намиране на изхода от социалната безизходица за милиони българи. Хората очакват това от нас, а не вътрешно интригантстване.

Разбрах задочно, докато съм на конференция за икономическо и енергийно сътрудничество в Югоизточна Европа в Загреб, че е обсъждано искане за оставката ми. Пълна спекулация са причините. Енергийните проекти се превърнаха в инструмент за вътрешнопартийно разчистване на сметки около Конгреса за избор на председател миналата година. На атакуващите ще кажа, че преди следващия изборен конгрес има местни избори, дано не са го забравили.

Имам какво да кажа на другарите от НС, ИБ, както за вътрешните процеси в БСП, така и за това какво излъчваме като политика навън. На бюро съм казвал мнението си без да вадя мнението си публично, спазвайки партийната дисциплина. Явно коректността ми да говоря само в пратийни формати е използвана, за да бъда ударен сега.".

Такъв беше коментарът на Драгомир Стойнев по повод информацията от късния следобед, че социалисти са поискали оставката му по време на днешния Национален съвет на БСП. Депутатът Явор Куюмджиев и част от делегатите поискали оставката на бившия енергиен министър в кабинета „Орешарски" и действаш зам.-председател на партията Драгомир Стойнев, с обяснението, че не се справя добре и е един от виновниците за загубата на столетницата на последните парламентарни избори.

Въпреки че Стойнев не присъства на заседанието, според някои от съпартийците му оставката може да бъде гласувана още на следващия пленум.

Драгомир Стойнев стана заместник-председател на БСП след оставката на Сергей Станишев и малко преди поста да поеме Михаил Миков. Освен това той бе и претендент за лидерското място. А няколкократно Станишев е заявявал, че ексенергийният министър е подходящ и за председателския пост.