Четката зъби ще ни проверява за рак
Четката зъби ще ни проверява за рак / снимка: ThikStock/Getty Images

Контролирайки редовно нашата ДНК иновационна четка за зъби ще ни предупреждава за редица заболявания, сред които рак и болестта на Алцхаймер, съобщава в. "Таймс", който се позовава на най-нова британска разработка.

Малки микрочипове, монтирани в дръжката, ще обработват информацията, получена от нанопорно секвениране на ДНК. Данните от генетичните маркери, характерни за изследваните болести, ще бъдат декодирани в дигитален формат. Според специалисти подобна четка за зъби може да доведе до забележителен пробив при профилактиката на редица опасни заболявания.

Каква е историята на четката за зъби?

Иновационният продукт се разработва от екипа на д-р Клайв Браун от британската компания Оксфорд нанопор. Тя се е специализирала в изработването на нанопорни детектори. Нанопорното секвениране вече беше успешно използвано в тестове за откриването на вируса Ебола в Югозападна Африка.

"Умна" четка следи за зъбния камък

В новата четка за зъби ДНК преминава през отвор на чип с диаметър 1,5 нанометра. Това е 80 хиляди пъти по-малко от дебелината на човешки косъм. В същото време през този отвор тече и електрически ток. С негова помощ се измерва потокът от атоми през миниатюрния отвор, генерира се сигнал, който се преобразува в дигитален запис. Така накрая се получава крайната информация дали сме здрави или сме заплашени от коварни болести.

Източник: БТА