Индонезия ще екзекутира австралийски наркотрафиканти
Индонезия ще екзекутира австралийски наркотрафиканти / Thinkstock/Getty Images

Индонезия е уведомила двама австралийци, осъдени на смърт за наркотрафик, че ще ги екзекутира до 72 часа, съобщи министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп, цитирана от Асошиейтед прес.

Бишоп каза, че е дълбоко потресена от това предизвестие. Мюран Сукумаран и Андрю Чан са част от група от 10 наркотрафиканти, чакащи техните смъртни присъди в Индонезия да бъдат изпълнени чрез разстрел.

Според медийната група на австралийския магнат Рупърт Мърдок "Нюз корпърейшън" погребално бюро на индонезийския остров Бали е получило поръчка да достави кръстове с имената на Сукумаран и Чан с дата на смъртта 29 април.

Австралийската външна министърка се е свързала снощи по телефона с индонезийската си колега Ретно Марсуди в опит да предотврати екзекуциите. Австралийският премиер Тони Абът писа на индонезийския президент Джоко Видодо с молба да спре изпълнението на смъртните присъди.

Днес Абът ще бъде приет в Париж от френския президент Франсоа Оланд. Един французин е част от групата осъдени на смърт наркотрафиканти в Индонезия, които чакат изпълнението на своята присъда. Австралийският премиер и френският президент оказват заедно натиск върху Джакарта да не екзекутира гражданите на техните страни.

Източник: БТА