Прокуратурата проверява Ваньо Танов за нагласен конкурс
Прокуратурата проверява Ваньо Танов за нагласен конкурс / снимка: БГНЕС, архив

Софийската градска прокуратура е образувала предварителна проверка срещу шефа на митниците Ваньо Танов по сигнал, съдържащ данни за извършени престъпления.

Проверката, започнала на 15 април, е възложена на Националната полиция, показва документ, предоставен на в. „Преса” от Българска легия „Антимафия”. Става дума за провеждането на конкурс за длъжността директор на дирекция „Организация и управление на човешките ресурси” в Агенция „Митници”.

Според сигнала конкурсът е бил нагласен да бъде спечелен от определен човек - бившия началник на тази дирекция от първия мандат на Танов начело на митниците Елена Кирилова-Шчербакова.

На 23 февруари 2015 г. синдикалистите от „Подкрепа” в агенцията написаха писмо до министъра на финансите Владислав Горанов срещу допускането на Кирилова до конкурса. Той бе обявен първоначално на 6 януари 2015 г., а седмица по-късно на писмения изпит всички кандидати набързо били елиминирани. Конкурсът показал, че няма подходящ външен експерт за длъжността. Само три дни по-късно със заповед на директора Танов е обявена нова дата за изпит. На 17 и 18 февруари е проведен и вторият конкурс. Новата процедура се провежда при същите условия и със същата изпитна комисия, но този път професионалният тест е несравнимо по-лесен, твърдят синдикатите.

До финала и интервю са допуснати само трима кандидати - двамата митнически служители, откроили се и на предишния конкурс, и Елена Кирилова. Според „Подкрепа” тя е едва шеста в класирането на предходния първи конкурс, но на втория вече е победител и е класирана на първо място.

Заради проверката на прокуратурата от националната полиция са поискали от Танов копия на заповедите за обявяване на конкурсите, документите за назначаването на изпитната комисия с питане дали в нея са участвали синдикалисти и външни специалисти. Полицията иска още списъците на допуснатите кандидати и копия от протокола за класиране, както и информация за депозирани жалби и кой се е произнасял по тях.