ЮНЕСКО изпраща експерти в Непал за оценка на щетите на културното наследство
ЮНЕСКО изпраща експерти в Непал за оценка на щетите на културното наследство / снимка: БГНЕС

Екип от експерти ще прецени дали части от обекта на световното културно наследство в Катманду, който бе почти разрушен от земетресението, може да бъдат поправени или дори възстановени, предаде АП.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в кратко интервю за агенцията вчера заяви, че гледката на разрушението е сърцераздирателна. По думите й първоначалната оценка от офиса на организацията в Катманду е „огромно бедствие”.

Три от седемте места за поклонение, част от обширния обект на световното културно наследство в Катманду и околностите му, са понесли тежки щети. Сред тях е най-важният - площад Дурбар, където се намират пагоди и храмове, датиращи от 15 до 18 в. Ще изпратим възможно най-скоро мисия от експерти, които да направят оценка и да видят какво може да се направи, за да се възстановят поврежданията, или може би, в някои случаи, ще се опитаме да ги реставрираме, заяви Бокова.

В комюнике вчера ЮНЕСКО съобщи, че площадите Дурбар в Патан и Бхактапур също са „почти напълно разрушени”. Бокова добави, че още един от обектите на световното културно наследство в Непал - националният парк Сагарматха около връх Еверест, е понесъл щети, но размерът им още не е ясен.

Източник: БТА