Скачването на изстреляния днес товарен космически кораб "Прогрес М-27М" с Международната космическа станция /МКС/ е пренесено от четвъртък /30 април/ за неопределено време, съобщи за ТАСС източник от ракетно-космическия отрасъл.

"Сега корабът се върти много бързо и неконтролируемо около своята ос, като прави един оборот буквално за няколко секунди", заявил източникът. Командите от Центъра за управление на полетите /ЦУП/ не достигат до борда на космическия кораб, телеметричните данни също не постъпват нормално. "Датата на скачването е пренесена от 30 април за неопределено време", допълнил събеседникът на ТАСС от ракетно-космическия отрасъл.

Ракетата "Союз-2.1а" с космическия кораб "Прогрес" беше изстреляна тази сутрин от космодрума Байконур. По-късно се разбра, че от кораба не се получават телеметричните данни, а самият той се е оказал на орбита, която е различна от планираната. Освен това две антенни от системата за скачване "Крус" не са се отворили.

От ЦУП ще направят поредния опит за свързване с "Прогрес" тази нощ - в 3.00 часа на 29 април, тъй като и последният за днес се е оказал неуспешен.

Космическият кораб прави едно завъртане около Земята за около 90 минути, тоест 15-16 на денонощие. Всяко следващо завъртане е с известно изместване, така че от всички обиколки само 6 попадат в зоната на руските наземни комуникационни средства, останалите са извън нейните предели. В тази връзка приблизително до 3 часа през нощта руските специалисти няма да имат възможност да се опитат да установят връзка с "Прогрес".

Източник: БТА