Путин: В края на 90-те Русия беше близо до югославския сценарий
Путин: В края на 90-те Русия беше близо до югославския сценарий / БГНЕС

В края на 90-те години Русия беше близо до югославския сценарий на развитие на събитията, но успяхме да запазим единството и целостта на страната, заяви руският президент Владимир Путин на медийния форум на Общоруския народен фронт (ОНФ), цитиран от ТАСС.

"Запазихме единството и териториалната цялост на страната и трябва да сме благодарни на обикновените момчета, военнослужещи, които в много трудни условия провеждаха необходимите военни мероприятия в Северен Кавказ - за тях би трябвало да се каже повече, те защитиха страната с телата си", подчерта Путин, коментирайки излъчения в неделя документален филм "Президент". Според руския държавен глава "това беше не просто локален конфликт, работата е там, че този локален конфликт можеше реално да доведе до развой на ситуацията в Русия по югославски сценарий".

"Малко оставаше до този момент", смята руският президент. "И в тези условия, когато хората воюваха, бореха се с международния тероризъм, поемаха това тежко тегло - при тези условия беше много трудно да се постигнат положителни резултати, но те го направиха", подчерта Путин. Той добави, че в същото време е имало подобна ситуация и в икономическата сфера. "Шоковата терапия, през която преминаха хората, се отрази тежко на нашата страна и на обикновените хора. Губехме почти един милион души годишно, демографската ситуация беше катастрофална", припомни Путин.

Руският президент заяви, че печатните медии трябва да бъдат запазени, особено за възрастните хора. Той призна, че за печатните медии е трудно да се конкурират с интернет и електронните медии, но подчерта, че хората от по-старото поколение използват по традиция печатните продукти. "Да се държат в ръка вестници и списания само по себе си е удоволствие", добави руският лидер.

Източник: БТА