Москов: Директор, който се възпротиви на сливане на болници, ще бъде отстранен
Москов: Директор, който се възпротиви на сливане на болници, ще бъде отстранен / БГНЕС
Москов: Директор, който се възпротиви на сливане на болници, ще бъде отстранен
79503
Москов: Директор, който се възпротиви на сливане на болници, ще бъде отстранен
  • Москов: Директор, който се възпротиви на сливане на болници, ще бъде отстранен

Всеки директор, който се възпротиви на идеята за сливане на болници, ще бъде отстранен. Думите са на здравния министър д-р Петър Москов в коментар по случая с отстраняването на д-р Дечо Дечев от директорския пост на столичната болница „Св. Иван Рилски."

Москов обясни, че сливането на болници няма да обедини клиничните звена в лечебните заведения, а само техните администрации. Целта била да се спестят пари. Запитан защо е започнал с промените точно в болница „Св. Иван Рилски", министърът отговори, че единствено тя се оплакала от новата методика за финансиране, която ограничава парите за лечебните заведения.

Намерението за сливане на болници има за цел да обедини в едно административните им звена, посочи министърът, и добави, че процесът по сливане ще запази идентичността на всяко от лечебните заведения. Той даде пример с карето на бившата Медицинска академия, в което днес са Александровска болница „Св. Иван Рилски" и още седем лечебни заведения.

„Идеята за това е дейността по администрирането на всички тези девет болници, които са на три минути една от друга пеша, да бъде обединено в едно общо дружество. По този начин оптимизираме разходите за дейности, които не са пряко свързани с медицинската дейност. Запазваме и идентичността, и структурата, и лейбъла. Само администрациите във всяка една от тези болници е между 30, 40, 50, 70, 100 човека. Тези хора получават средно по 100 лева на месец. Кому е нужно това?", запита Москов.

Защо обаче промените са започнали с директора на столичната болница „Св. Иван Рилски", според Москов е въпрос, който не би трябвало да вълнува обществото.

„Пристъпихме като начало към такъв процент между Александровска и „Св. Иван Рилски", защото единствено от „Св. Иван Рилски" постоянно последните два месеца идваха притеснения за това, че методиката ограничава тяхната дейност. Тоест нашето желание беше първо на тях да дадем възможността да ги освободим от разходи, за да може наистина методиката да не ги ощетява. Да, аз нямах никаква идея да се занимавам със смяна на директори. Разбрах, че директорът на „Иван Рилски" се противопоставя на това решение. Естествено, такъв човек да си намери друго място в живота. Ако някой от тези директори на болници ми обясни, че трябва да се конкурират по административните си услуги, а не по качеството си на лечение, ще го бия с пръчки", допълни той.

В плановете на здравния министър се предвижда още комплексните онкологични центрове, центровете за психично здраве и центровете за лечение на кожно-венерически заболявания да се слеят с най-близката многопрофилна болница за активно лечение. Здравната каса пък ще може да отказва сключване на договори с болници, чиято дейност е в излишък за определено.