Здравната каса е предложила да се дадат допълнителни средства на болниците
Здравната каса е предложила да се дадат допълнителни средства на болниците / Sofia Photo Agency, архив
Здравната каса е предложила да се дадат допълнителни средства на болниците
79523
Здравната каса е предложила да се дадат допълнителни средства на болниците
  • Здравната каса е предложила да се дадат допълнителни средства на болниците

Здравната каса е направила предложение да се дадат допълнителни средства на болниците, които осъществяват спешна помощ. По информация на Дарик най-много пари ще получи „Софиямед," в която преди десет дни се случи инцидент с акушерка и новородено. Категоричното решение за това обаче се очаква да бъде взето на следващото заседание на Надзорния съвет на касата, коментира пред Дарик заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков. Той добави, че парите се определят така, че всяка от болниците да достигне 95 % от средствата, с които е разполагала преди година. Пред Дарик директорът на столичната МБАЛ „Света Богородица" д-р Николай Болтаджиев посочи, че става въпрос за парадокс, който обаче не може да го учуди, тъй като във всяко толериране на определена болница имало корупция.

Според новата методика за финансиране на болниците, всяка от тях, която предлага спешен прием на пациенти, трябва да получи до 95% от парите, с които е разполагала преди година. Някои болници обаче били получили по-малко и затова от касата направили предложение да им се доплати, коментира заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков. Изготвен бил списък на базата на това къде линейките возят пациенти.

„Направено беше предложение от оперативното ръководство на Националната здравноосигурителна каса във връзка с разпределяне на допълнителни средства за лечебните заведения, които осъществяват спешна помощ. В крайна сметка обаче се установи, че след получена информация за линейките къде карат пациенти, част от тези лечебни заведения не са включени в този списък. Поради тази причина тази точка от дневния ред беше отложена за следващото заседание на Надзора, на което ще бъде взето решение. Част от болниците ги нямаше в списъка и затова точката беше отложена", обясни д-р Шарков.

Това, че „Софиямед" е първа в списъка, не е единственият парадокс, допълва д-р Николай Болтаджиев, който управлява болница „Св. Богородица":

„На едни болници ще се дават според това дали работят спешно, или не, допълнителни средства. Тоест също няма да се спазва законът или няма да се спазва постановлението на Министерски съвет за начина за определяне на бюджети на болниците. Така че след като едни, които ще се преценяват, че работят по спешност по това към коя болница върви линейката, а не коя болница я търсят пациентите, това също е парадокс. Така че никакви парадокси вече не могат да ме учудят, защото трябва да свикваме. Знаем, толерансът е корупция".

Очаква се решението за допълнителните средства да се вземе на следващото заседание на надзорния съвет в началото на май.