Шефове на болници не знаели колко им е администрацията
Шефове на болници не знаели колко им е администрацията / sxc.hu
Шефове на болници не знаели колко им е администрацията
79546
Шефове на болници не знаели колко им е администрацията
  • Шефове на болници не знаели колко им е администрацията

В списъка с болниците, които ще получат допълнително финансиране от Здравната каса, липсвали мотиви. Това стана ясно от думите на заместник здравния министър д-р Бойко Пенков.

Преди ден ви информирахме, че е направено предложение да се дадат допълнителни средства на болниците, които осъществяват спешна помощ, а на първо място в списъка е „Софиямед", в която преди десет дни се случи инцидент с акушерка и новородено. Като представител на надзорния съвет на касата д-р Пенков коментира, че надзорът е взел решение да не гласува допълнителните пари за болници, докато не бъдат посочени ясните мотиви и аргументите за всяко отделно лечебно заведение.

Пенков потвърди информацията, че е постъпило предложение на отделни болници да се дадат допълнителни средства от Здравната каса. Според заместник-министъра обаче тези разходи трябва да се аргументират с определени мотиви: „Моето лично настояване беше пред оперативното ръководство, когато ни се представят подобни справки, вместо да има само имена на болници, накрая да има една колона, в която да бъдат посочени мотиви, аргументи и критерии, поради които това нещо се предлага. Без такова нещо, аз лично няма да гласувам, с това се обединиха и другите надзорници, че няма да гласуват подобен тип промени. Предложени са цифри - какво направи надзорът?! Категорично отхвърли подобен подход на дейност - вътре се вкарва болница и аргументи, и мотиви - защо на тази болница - толкова. Когато това по съвест мога да го гласувам, да стане публично известно, да се качи на сайта веднага след това - да го видят всички, тогава ще гласувам".

По темата за сливането на болнични администрации, Пенков посочи, че има лечебни заведения в страната, с по 370 души администрация: „Разбрах, че някои директори дори не знаят колко им е администрацията. В малките структурки администрацията варира между 25 човека до има болници с по близо 370 човека - администрация, по-голяма отколкото на Министерството на здравеопазването".

В четвъртък следобед предложението на ресорния министър д-р Петър Москов надзорният съвет да се увеличи с двама представители на държавата скара депутатите от парламентарната здравна комисия. От КНСБ обявиха, че случи ли се това, съветът се одържавява и те ще се оттеглят от него. След дълги спорове и множество критики от страна на опозиция, синдикати и работодатели, предложението не бе прието и остана за разглеждане в пленарна зала.