С манифестация в Деня на труда БСП Варна направи тъжна равносметка на загиналата икономика
С манифестация в Деня на труда БСП Варна направи тъжна равносметка на загиналата икономика / БСП Варна

Стотици варненци се включиха днес в манифестация протест, която извади на показ умрялата през годините на прехода варненска икономика. Шествие с плакати – спомени за десетките варненски предприятия, които днес не работят, премина през Морската градина и централните улици на града и спря пред общината.

“На 1 януари затвори врати и спря работа поредното предприятие във Варна – ТЕЦ Варна.  Дано това да е последната черна страница, която ние затваряме от икономиката на нашия град“, каза пред стотиците варненци, събрали се да почетат тъжния празник на труда, лидерът на БСП Варна Борислав Гуцанов. „Но нека не забравяме колко са тъжните спомени от унищожените и затворени варненски предприятия. България е член на НАТО, а защо нямаме поръчки за военния завод, къде е Варненската корабостроителница с 15 000 работещи хора в тази промишленост, къде е завода за дизелови двигатели ВАМО, „Елпром“, къде консервения комбинат „Янко Костов“... Списъкът е дълъг. Започваме да говорим за икономика, реиндустриализация, но трябва да се мисли мащабно. Нима всяка една партия, която взима властта, смята, че тя поставя началото на държавата? Трябва да има вечни приоритети и те да бъдат следвани. 25 години вече са изгубени в прехода. Нима някой от нас може да каже, че е съградил завод, че е построил кораб, или нещо друго. С какво да се гордеем в момента? Вижте какво се случва – децата ни напускат България. А когато децата започнат да напускат една държава, е началото на края й. Ако искаме да съществуваме като нация, децата ни трябва да са тук. Ние знаем как може да върнем морала и бъдещето на всеки един от нас. Затова ние ще се върнем на този път, който дава бъдеще на държавата и на нашите семейства. Това е голямата мисия на нашата партия и на всички, които милеят за бъдещето на Българя“, допълни Гуцанов.

Бившият министър на образованието проф. д-р Анелия Клисарова допълни, че най-тъжното в момента е, че работливият български народ вече е безработен и това е страшно. „Нашите млади хора остават без работа, ние трябва създадем работните места и да ги научим на труд, това е нашата задача и не случайно искаме да върнем системата обучение в работна среда, защото всеки човек, който уважава себе си, уважава и труда на колегите си“, каза проф. Клисарова.

След общината шествието тръгна отново към Морската градина, където завърши с български хора и масово изпълнение на песента „Моя страна, моя България”.

Автор: Пресцентър БСП Варна