Сотир Цацаров очаква делото срещу Христо Бисеров да се върне в съда
Сотир Цацаров очаква делото срещу Христо Бисеров да се върне в съда / БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред български журналисти в Брюксел по повод връщането от съда на обвинителния акт срещу Христо Бисеров, че съдебни актове не се коментират, освен с протест на прокуратурата.

Преценката дали да се протестира е на наблюдаващия прокурор, каквото и да прецени, ще го подкрепя. Каквито и указания да бъдат дадени от съда, ще бъдат изпълнени - сега и в бъдеще, ако се наложи - трети и четвърти път, но това дело ще влезе в съда, независимо от поставените указания пред нас. Ще изпълняваме указанията, изискванията на съда ще бъдат изпълнени, но обвинителен акт ще има, добави Цацаров.

По повод твърденията, че над ромските фамилии у нас има покровители, той посочи, че при всички случаи някаква реакция ще има. Не ми се струва приемливо социалният мир, общественият ред - това не е етнически мир - да бъде пазен, като около домовете на емблематични фигури се струпват полицейски сили във време, когато тези сили могат да вършат съвсем друга работа, свързана със защита на обществения ред и правата на нормалния български гражданин, коментира Цацаров. Кого пазим в случая - една циганска, ромска фамилия. Законите са еднакви за всички - за роми, българи, арменци, цигани, добави той.

Цацаров определи днешната си среща с еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вера Юрова като доста ползотворна. Двамата са обсъдили действията на прокуратурата в изпълнение на препоръките от последния доклад на ЕК, както и професионалната позиция на прокуратурата за създаването и функционирането на европейската прокуратура. Главният прокурор определи разговора като откровен. Получихме доста добра оценка за направеното досега при нас, посочи той.

Особен интерес е бил проявен към законопроекта за измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, свързан с режима на мерките за неотклонение и предложенията, за да се приключи веднъж завинаги, поне по законодателен ред, с лицата, отклонили се от правосъдието в България. В това отношение бе изказана изключително сериозна подкрепа, заяви Цацаров. Бе зададен въпрос какви са политическите аргументи срещу такъв законопроект. Не е моя задачата да ги коментирам, но трудно биха могли да бъдат противопоставени политически аргументи, той (законопроектът - бел. кор.) е за добро. Никой от прокуратурата няма претенции, че е негов автор, поясни главният прокурор.

Не намирам за състоятелни аргументите, че това представлява нарушение на човешките права. Тези, които твърдят обратното, удобно гледат само от ъгъла на извършителя на престъплението или на това, че щом го предлага прокуратурата, значи не е читаво. Като говорим за човешки права, да се сетим и за зрителния ъгъл на пострадалите - много удобно го изпускаме, а това за мен е най-важният ъгъл, заяви Цацаров. По неговите думи съществува първична реакция срещу всичко, предложено от прокуратурата, която трябва да бъде "главният виновник, който не може да твори хубави неща".

Доста силно съм обнадежден по отношение на второто четене, без да сме с усещането, че сме сътворили съвършен продукт, посочи главният прокурор по повод гласуването на измененията. По неговите думи случаите на бягство от правосъдие у нас не са единични, като за издирване по този повод в момента са обявявани общо около 1700 лица с влезли в сила присъди. Проблемът е системен, празнините са видими, докато не ги запълним, коментира Цацаров.

Източник: БТА