1000 военнослужещи и Ми-17 на парада в Деня на храбростта (СНИМКИ)
1000 военнослужещи и Ми-17 на парада в Деня на храбростта (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Военен парад в Деня на храбростта
79613
Военен парад в Деня на храбростта
  • Военен парад в Деня на храбростта

Българската армия отбелязва Деня на храбростта. Водосвет беше отслужен пред Паметника на Незнайния воин от Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит. Близо 1000 военнослужещи участваха във военния парад на площад „Княз Александър Първи".

Тържествен водосвет на знамената на Българската армия

Церемонията започна точно в 09:00 ч. пред паметника на Незнайния воин, където бе отслужен Тържественият водосвет на бойните знамена от Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Официалните гости и политиците традиционно поднесоха венци и цветя в памет на загиналите български воини.

След това всички се отправиха към площад „Княз Александър Първи", за да наблюдават парада.

Тази година в него участваха близо 1000 военнослужещи. Разликата с миналогодишния парад беше, че военна техника тази година нямаше, освен вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили на България с националния флаг извърши прелитане на малка височина над столицата.

1000 военнослужещи и Ми17 на парада в Деня на храбростта (СНИМКИ)
netinfo

В осем представителни блока преминаха военнослужещите от Военна академия „Г. С. Раковски", Националната гвардейска част, Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет „Васил Левски".

1000 военнослужещи и Ми17 на парада в Деня на храбростта (СНИМКИ)
netinfo

В парада участваха още Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини - Знамето на Стилияна Параскевовa, Щандартът на Първи конен полк, Знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знамето на 15-и пехотен Ломски полк, Знамето на 13-и пехотен Рилски полк, Знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знамето на 25-и Драгомански полк и Знамето на 30-и пехотен Шейновски полк.

Командващ парада бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

1000 военнослужещи и Ми17 на парада в Деня на храбростта (СНИМКИ)
netinfo

Плевнелиев: Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора

Президентът Росен Плевнелиев поздрави всички български военнослужещи с празника и изнесе официално слово.

„Днешният ден е ден на българската победа и на националната саможертва, отдавайки почит на Св. Великомъченик Георги Победоносец, се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение. Отдаваме заслужена почит на загиналите в мисии и операции зад граница. Поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите български воини, изпълняващи дълга си за гарантиране на суверенитета и на териториалната цялост на страната". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на военния парад в столицата.

Плевнелиев спомена в словото си битките на българските воини след Освобождението и добави, че нашите бойци и командири са демонстрирали образци на бойно майсторство и героизъм в битките.

След края на парада на площада бяха демонстрирани музикално-строеви умения на военните духови оркестри. На финала атракция беше участието на Фестивалния духов оркестър, който беше подготвил интерпретация на известни музикални парчета на изпълнители, като Риана, Лейди Гага, Бионсе, Майкъл Джексън и други.

Интересът към парада в чест на празника беше изключително голям тази година. Имаше стотици хора и гости на столицата.

Тържествата по случай Деня на храбростта имаше и в други градове - Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Ямбол, Плевен, Асеновград, Казанлък и други.

1000 военнослужещи и Ми17 на парада в Деня на храбростта (СНИМКИ)
netinfo

1000 военнослужещи и Ми17 на парада в Деня на храбростта (СНИМКИ)
netinfo