Нови семена ще увеличат производството на опиум в Афганистан
Нови семена ще увеличат производството на опиум в Афганистан / netinfo

Неизкоренимите насаждения на опиумен мак са източник на пари за талибаните и бич за Афганистан. Тази година множество фермери, отглеждащи опиум, се надяват да ударят джакпота. Те се готвят да приберат реколта от нов сорт макови семена, които според тях ще увеличат добива на смолата, от която се произвежда хероин.

Новите растенията са по-големи, растат по-бързо и имат нужда от по-малко вода в сравнение с досегашните сортове, като освен това ще дават близо два пъти повече опиум, твърдят фермерите. Изглежда никой не знае откъде идват семената. Фермерите в провинциите Кандахар и Хелманд, където се отглежда по-голямата част от афганистанския опиумен мак, разказват, че по-рано тази година семената били доставени на ръка от същите хора, които събират опиума след всяко прибиране на реколтата и им осигуряват инструменти, торове, селскостопански съвети, както и крайно необходимите пари в предплата.

Афганистанската реколта от опиумен мак, от която се произвежда по-голямата част от хероина в света, се оценява на 3 млрд. долара годишно, според Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН). През 2014 г. производството
достигна рекорден максимум, увеличавайки се със 17 % спрямо предходната година. Опиумът и наркотрафикът продължават да подкопават сигурността, законността и развитието в страната, осигурявайки финансиране и н организираната престъпност, и на талибаните, което често е едно и също.

Очаква се тенденцията да продължи и през 2015 г., отчасти благодарение на новите макови семена, посочват длъжностни лица, натоварени със задачата да наблюдават изкореняването на маковите насаждения.

Новата реколта, която ще бъде прибрана в края на пролетта, се очаква да надмине миналогодишния рекорд от 7800 метрични тона съответно с около 7% и 22% процента в провинциите Кандахар и Хелманд, според представители на местните власти.

Експерти отбелязват, че талибаните, които водят война с правителството в Кабул вече над едно десетилетие, получават около 40% от финансирането си от опиума, а това пък поддържа бунта им.

Ожесточените боеве през последните месеци в районите, където се отглежда мак, показват решимостта на талибаните да защитят маршрутите си за трафик и сезонните работници, идващи да припечелят при прибирането на реколтата, от правителствените сили, които имат нареждане да изкореняват насажденията.

Гул Мохамад Шукран, ръководител на департамента за борба с наркотиците в Кандахар, казва, че новите семена са дошли с наркотрафикантите, но не знае откъде точно. „Това е голяма заплаха за всички”, отбелязва той, допълвайки, че централните власти не са успели да реагират на предупрежденията му.

Отглеждането на опиумен мак в Афганистан е незаконно и забранено от исляма, който е основната религия в страната. Афганистанските фермери обаче не мислят, че имат друг избор. Вече над едно десетилетие правителството и международните му партньори ги призовават да отглеждат нещо друго - пшеница, плодове или дори шафран.

След като подходът не даде резултат, бяха изпратени полицейски части да унищожават насажденията. Когато и този опит се провали, американците и британците се опитаха да раздават безплатно пшеница за посев, но и това начинание имаше малък успех.

Тази пролет опиумните полета отново избуяха като море от ярко розови макови цветове. Новите семена дават възможност на фермерите почти да удвоят добива от всяко растение, казва шефът на полицията в провинция Хелманд Наби Джан Малахаил. При събирането на реколтата полските работници правят разрези по главичката на растението, от които суровият опиум се процежда капка по капка. Тази смола изсъхва и се събира на следващия ден.

Нови семена ще увеличат производството на опиум в Афганистан
netinfo


Растенията от новите семена са с двойно по-големи главички от обичайното и могат да бъдат нарязани повторно след няколко дни, което удвоява количеството на суровия опиум, разказва Малахаил. Растенията узряват за три до четири месеца вместо за петте месеца, необходими на предишните сортове, което дава възможност на фермерите да прибират три реколти годишно вместо досегашните две.

В областта Зхари, провинция Кандахар, фермерът Абдул Бакуи е наясно, че отглеждането на опиум е незаконно. Ако имаше избор, той би предпочел да „яде трева”. „Не мога обаче да храня децата си от въздуха”, допълва той. Талибаните и свързаните с тях престъпни банди улесняват фермерите да произвеждат опиум и правят труден, ако не и смъртоносен, отказа, казва Бакуи.

Без подкрепа от правителството е невъзможно да се отглежда хранителни продукти, тъй като бедните фермери трябва да плащат за семена, сечива, торове, дори и ако земевладелците им позволят да оглеждат пшеница или други храни.

Хисматула Джанан, друг фермер, отглеждащ мак в Зхари, казва, че с радост би засадил пшеница или нещо подобно „така че да можем да водим честен и почтен живот и да оставим тази така наречена мръсна работа зад гърба си”, ако  правителството се погрижи и осигури напояване и електроенергия.

Служители на афганистанските служби за борба с наркотиците твърдят, че имат нужда от международна помощ, за да продължат изкореняването на опиумните полета. От 2002 г. обаче САЩ са похарчили най-малко 7 млрд. долара по различни програми за намаляване на отглеждането на опумен мак, предотвратяване на производството на наркотици, лекуване на наркозависими и подобряване на наказателната система за борба с наркотрафика, посочи през януари Джон Сопко, специален генерален инспектор за възстановяване на Афганистан, пред комисията на Сената за международен контрол на наркотиците.

Афганистан доставя 90% от опиума в света и опиатите от страната намират път до всяко ъгълче на света, каза Сопко. Талибаните най-вероятно сега ще бъдат окуражени, тъй като тази година по бойните полета в Афганистан за първи път няма международни войски, след като НАТО се изтегли в края на 2014 г.

Мнозина служители на органите за борба с наркотиците също са напуснали, което засилва опасенията, че пристрастеността на афганистанската икономика към опиума, носещ около 15% от брутния вътрешен продукт, само ще нараства, допълва Сопко. Близо 90% от опиумните полета в Афганистан са в южните и западни райони, а провинции като Хелманд и Кандахар, отдавнашни твърдини на талибаните, са станали синоними на отглеждането на мак.

Нови семена ще увеличат производството на опиум в Афганистан
netinfo

С нарастването на производството на опиум се изостря и проблемът с наркозависимостта в самия Афганистан. Според оценки броят на пристрастените към хероина в страната е между 1,5 милиона и 2 милиона при население от около 30 милиона души. Необузданото производството на афганистански опиум се сочи като причина и за увеличаването на наркозависимостта в съседни страни, включително бившите съветски републики на север, Иран на запад, Китай и Пакистан на изток.

СНПООН не може да направи кой знае какво, освен да окуражава правителството да свива производството на опиум, посочва ръководителят на организацията в Афганистан Андрей Аветисян. С подкрепата на международната общност Кабул трябва да намери начин да въведе насаждения, които са сериозна конкуренция
на опиума, посочва той.

Засега обаче намирането на нещо по-примамливо от мистериозните макови семена е обезкуражаваща задача, така че порочният опиумен кръг продължава.

Източник: БТА