Следят персонално всеки голям данъкоплатец
Следят персонално всеки голям данъкоплатец / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Фирмите, които имат значителен принос за пълненето на бюджета и за икономическия растеж, ще бъдат обект на персонален мониторинг от двете приходни агенции - НАП и митниците. Евентуални нарушения от тях ще бъдат коригирани в момента на извършването им.

Това е записано в националната програма за реформи и в актуализирания вариант на Конвергентната програма до 2020 г. , одобрени от кабинета и изпратени в ЕК, съобщава „24 часа”.

Всички по-големи търговци, особено веригите, също ще бъдат под непрекъснато наблюдение. Инспекторите ще следят дали те не биват въвличани в схеми за данъчни измами и злоупотреби.

Намеса на данъчни и всички други контролни органи - агенцията по храните, ДНСК, ДАНС, МВР и прокуратурата, ще има и спрямо всеки производител или търговец, ако той извършва действия, или показва обороти, които са съществено различни от обичайната производствена или търговска практика.

Програмата предвижда още наблюдение, непрекъснат анализ и масирани контролни действия на няколко бранша, определени като рискови. Това са производството и търговията с месо, захар, горива, метали и строителството.

Предстои въвеждането на специална система за обмен на рискова информация (СОРИ). Тя ще автоматизира събирането и обработката на информация, като освен бързината, ще елиминира влиянието на субективния фактор и ще свие корупцията. След като тя заработи, в нея ще се съхранява пълна информация за всички компании, работещи в рискови браншове. Там ще са и резултатите от проверките, както и наложените наказания, а данните ще се предоставят бързо за започване на досъдебно производство.