Историческа победа за шотландските националисти на британските избори
Историческа победа за шотландските националисти на британските избори / БГНЕС

Шотландските националисти постигнаха историческа победа на британските парламентарни избори, разгромявайки противниците си и подготвяйки почвата за нова битка за независимост, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Шотландската национална партия (ШНП) спечели 56 от всички 59 места в Шотландия. Досега най-доброто й постижение беше 11 места - на изборите през 1974 г.

ШНП изхвърли лидера на лейбъристите в Шотландия, победи висша фигура на Лейбъристката партия в Пейсли и превзе някогашната крепост на бившия британски министър-председател Гордън Браун - Къркоди.

"Шотландският лъв огласи с рева си тази сутрин цялата страна", каза бившият лидер на ШНП Алекс Салмънд, след като победи в избирателния район Гордън в Абърдийншър.

"Шотландия поиска да говори с единен глас, този глас ще звучи ясно за Шотландия в следващия парламент в Уестминстър", заяви Салмънд, чиято кампания за независимост на Шотландия претърпя поражение през септември миналата година.

Но след като консерваторите на министър-председателя Дейвид Камерън са на път да постигнат категорична победа, ШНП ще бъде лишена от каквато и да е роля в британския парламент - сценарий, който вероятно ще доведе до ново противопоставяне по повод стремежа за независимост на Шотландия.

ШНП се надяваше да играе решаваща за властта роля в Камарата на общините в ляв съюз с лейбъристите, който да изтика Камерън. Нейната разгромна победа задълбочава повече отвсякога политическото разделение между Англия и Шотландия.

"Това предполага сериозни последици за Обединеното кралство като политически съюз. Каквото и правителство да бъде съставено след тези избори, ще е нужно сериозно да се разгледа конституционната структура", каза преподавателят по политология в Университета на Западна Шотландия Мъри Стюарт Лийт. "Тази нощ шотландците се довериха на ШНП да направи гласът на Шотландия да бъде чут и да се застъпва за прогресивна политика, а ние възнамеряваме точно това", заяви лидерката на ШНП Никола Стърджън в Глазгоу, където националистите също постигнаха победа.

"Тези избори не бяха за независимост. Обещах на хората в Шотландия, че няма да приемам гласа на никого като подкрепа за независимост", каза тя.

Въпреки това изборните резултати ще засилят призивите за нов референдум в Шотландия, след като привържениците на независимостта загубиха едно такова допитване през септември. Независимо от нейните думи противниците на Стърджън казват, че целта на ШНП несъмнено е да настоява за нов референдум. Не всички поддръжници на партията обаче подкрепят идеята за независимост, а социологически проучвания показват, че настроенията по този въпрос не са се променили особено след миналогодишния референдум.

По-рано консерваторите на Камерън определиха изгледите за управление на лейбъристите и ШНП във Великобритания като рецепта за хаос и потенциално разцепване на Обединеното кралство. Възможност за конфронтация има по повод обещанието на Камерън да свика референдум до края на 2017 г. за това дали Великобритания да остане в Европейския съюз, което според Стърджън е против желанието на Шотландия.

Източник: БТА