Оставки във Великобритания след парламентарните избори
Оставки във Великобритания след парламентарните избори / БГНЕС

Британският вицепремиер Ник Клег подаде оставка като лидер на либералните демократи след тежкото поражение на партията на парламентарните избори, предадоха Ройтерс и Франс прес. Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж също обяви, че се оттегля от поста си, но не изключи възможността отново да се кандидатира за лидерското място.

Лидерът на опозицията - лейбъристът Ед Милибанд, също подаде оставка заради загубата."Това не е речта, която исках да произнеса", каза Милибанд пред журналисти и свои привърженици. Той добави, че поема "цялата отговорност за загубата" на партията и се оттегля от лидерския пост. "Продължавам да съм уверен, че на Великобритания е необходимо лейбъристко правителство, но избирателите решиха друго и затова аз напускам своя пост. Време е нов лидер да поеме щафетата", каза той.

Милибанд съобщи, че вече се е обадил по телефона на премиера Дейвид Камерън и го е поздравил за победата на неговите консерватори.

Главната опозиционна сила във Великобритания остана втора на изборите.

Ник Клег, който през 2010 година изведе либералните демократи за първи път до властта като по-малък партньор в управляваща коалиция с консерваторите, запази на косъм мястото си в британския парламент. Неговата партия обаче понесе тежко поражение, като спечели едва 8 места в 650-членната Камара на общините - рязко отстъпление в сравнение с 57-те мандата, които получи на предишните парламентарни избори.

"Очевидно резултатите са неизмеримо по-съкрушителни и лоши, отколкото изобщо съм се опасявал", призна, видимо изтощен, Клег на пресконференция. "Трябва да поема отговорност и затова съобщавам, че ще подам оставка като лидер на либералните демократи. Сега ще бъдат произведени избори за председател в съответствие с партийните правила", каза Клег.

Найджъл Фараж обяви, че се оттегля от поста си, след като не спечели място в парламента, но не изключи възможността отново да се кандидатира за лидерското място, предаде Ройтерс.

"През септември ще има избори за нов лидер на ЮКИП и през лятото ще обмисля дали да се кандидатирам отново за поста", заяви Фараж пред репортери.

Фараж бе обещал да се оттегли, ако не бъде избран в британския парламент, а днес заяви, че държи на думата си.

Източник: БТА