9000 души са участвали в празничния концерт на Червения площад в Москва
9000 души са участвали в празничния концерт на Червения площад в Москва / снимки: Guliver/Getty Images

Почти 9000 души са участвали в спектакъла „Пътищата на великата победа” на Червения площад снощи по повод 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия , предаде РИА Новости. Репетициите са били правени на различни места в Москва и в Подмосковието, разказва говорителят на Държавния кремълски дворец Константин Ярошевски.

На концерта „Пътищата на великата победа” са присъствали президентът на Русия Владимир Путин, китайският му колега Си Цзинпин, чужди държавни глави, членове на официални делегации, ветерани на Втората световна война.

„В представлението участваха почти 9000 човека, това бе много мащабно представление, което обхвана цялото пространство на Червения площад. По време на продължилия час и половина концерт ние успяхме да покажем цялата хроника на войната”, разказва Ярошевски.

Автор на идеята и художествен ръководител на постановката е генералният директор и художествен ръководител на Държавния кремълски дворец Пьотр Шаболтай. Под негово ръководство са работили най-добрите руски режисьори, хореографи, постановчици.

По думите на Ярошевски, репетиционният процес е бил на различни места в Москва и Подмосковието. Специално за представлението са били изработени различни декори, почти 3000 знамена, 1000 шапки и забрадки, над 5000 костюма. За предаването на атмосферата са помогнали макети на бойно оръжие, снаряди, много атрибути - като се започне от полевите телефони и се стигне до старите автомобили ЗиС-101, ЗиС-5, ГАЗ-М1.

СНИМКИ: Зрелищен парад в Москва за Деня на победата

„Гигантска работа е била извършена при създаването на видеосъдържанието. Подготвената хроника, съпровождаща концерта, е била съставена от сюжетни картини с използване на 2D и 3D графики”, добавя Ярошевски.

9000 души са участвали в празничния концерт на Червения площад в Москва
netinfo

За осъществяването на художествения замисъл е било използвано съвременно и високотехнологично оборудване. Общото тегло на конструкцията е било около 1000 тона.

В концерта са участвали десетки професионални състави, детски музикални ансамбли, балетни трупи, каскадьори, хорове, сред които симфоничният оркестър на Москва „Руска филхармония”, театър „Кремълски балет”, академичният ансамбъл за народни танци „Игор Моисеев” и други колективи. В концерта се е включил Василий Лановой, песни за войната са изпълнили Йосиф Кобзон, Михаил Ножкин, Лев Лешченко, Лариса Долина, Николай Басков, Тамара Гвердцители, Хибла Герзмава, Александър Маршал, Григорий Лепс, Сергей Трофимов, Пелагея, Юлия Савичева, Дима Билан, Сергей Волчков, Дина Гарипова, Евгений Кунгуров, Валентина Бирюкова.

Представлението е завършило с празнични фойерверки. За десет минути са били произведени повече от 10 000 изстрела, като височината на фойерверките е достигала 500 м, уточнява „Российаская газета”.

Източник: БТА

9000 души са участвали в празничния концерт на Червения площад в Москва
netinfo