Лъжат ли САЩ за убийството на Осама бин Ладен?
Лъжат ли САЩ за убийството на Осама бин Ладен? / Guliver/Getty Images

Известният разследващ журналист Сиймор Хърш твърди, че към момента, когато американските "тюлени" го ликвидираха, Осама бин Ладен не се е укривал, а е бил под домашен арест. Лъже ли Вашингтон за смъртта на топ-терориста?

Специалната операция по ликвидирането на Осама бин Ладен минаваше за един от най-големите успехи на Барак Обама по време на първия му президентски мандат - и допринесе значително за преизбирането му. Според официалната версия, в нощта срещу 2 май 2011 година американски спецчасти навлизат с хеликоптер от Афганистан в пакистанския град Аботабад, където ликвидират укриващия се Осама бин Ладен, а след това хвърлят трупа му в Арабско море.

Всичко за ликвидирането на Осама бин Ладен четете тук

Много съзаклятнически теории се появиха от тогава насам, а известният разследващ журналист Сиймор Хърш отправя сега съвсем конкретни обвинения.

Хърш, който е носител на "Пулицър" и придоби световна известност с разкритията си за американските издевателства във Виетнам и за скандала с мъченията в затвора Абу Гариб, твърди, че американските власти умишлено крият истината за обстоятелствата около смъртта на бин Ладен.

На третия етаж, втората врата вдясно

"Най-безсрамната лъжа е, че пакистанското военно ръководство не е било информирано за американската мисия", пише Сиймор Хърш в London Review of Books. Журналистът твърди, че Осама бин Ладен се е укривал в планините на Хиндукуш заедно със семейството си. Но след като бил предаден от местен човек, пакистанските власти го поставили под домашен арест в близост до военната академия в Аботабад. Следва логичният въпрос защо Пакистан не е осведомил САЩ за "находката" си. Според Сиймор Хърш, това се дължи на факта, че Саудитска Арабия е поставила Пакистан под натиск да не предава бин Ладен на американските служби.

Но Вашингтон все пак научава, че бин Ладен се намира в Пакистан. Сътрудник на пакистанските тайни служби издава местонахождението на топ-терориста, в замяна на което получава парична награда в размер на 25 милиона долара. Хърш твърди дори, че въпросният човек работи сега за ЦРУ. Разпространената от американското правителство версия е, че тайните служби са разкрили местонахождението на бин Ладен, след като идентифицирали неговия доверен помощник Абу Ахмед ал Кувейти.

В нощта на нападението в Аботабад не е имало престрелка, твърди Хърш. "С излючение на изстрелите по Осама бин Ладен. Те (командосите) са знаели много добре къде се намира тяхната цел. На третия етаж, втората врата вдясно", цитира Хърш свой анонимен източник от командването на американските спецоперации. Според разкритията на Хърш, при пристигането на американците в Аботабад, пакистанската охрана е била вече изтеглена от мястото, където бин Ладен е бил държан под домашен арест.

Къде е тялото на Осама?

Сиймор Хърш твърди освен това, че американското правителство не казва истината и за "погребението" на Осама бин Ладен. Според официалната версия, тялото му е било хвърлено от американски самолетоносач в Арабско море. Според Сиймор Хърш обаче, тялото на Осама бин Ладен е било хвърлено от хеликоптер над планината Хиндукуш.

Твърденията на Хърш предизвикаха остра реакция в САЩ. Белият дом отхвърли категорично обвиненията му, а говорителят на Съвета за сигурност към президентството Едуард Прайс заяви, че тази мисия е била чисто американска. Всякакви други твърдения били неверни. Много американски медии отказаха да публикуват разкритията на Хърш. 78-годишният разследващ журналист работи в момента върху книга за антитерористичната война.