Новите мисии на НАТО
Новите мисии на НАТО / снимка: Guliver/Getty Images

Разнообразието от актуални въпроси, обсъдени на конференцията на външните министри на НАТО в Анталия, показа колко далеч се простира сферата на интереси и дейност на алианса, в който сега членуват 28 страни.

Още едно доказателство за горепосоченото стана факта, че на тази среща бяха представени много страни, с които НАТО така или иначе си сътрудничи - от Босна и Херцеговина до Австралия, от Украйна до Монголия.

В периода на Студената война броят на членовете на НАТО, а също така пространството и характера на мисиите, с които организацията се захващаше, бяха доста по-ограничени. Целта на алианса беше да осигури безопасността на Северна Америка и страните-членки в Европа от Варшавския договор начело със Съветския Съюз, а също така със съвместни военни сили да не допусне избухването на нова световна война.

НАТО успешно се справи с тези мисия. След края на Студената война Варшавският договор остана в миналото, но НАТО продължи да съществува. Когато светът навлезе в ХХI, НАТО почувства необходимостта да преразгледа своите цели и да разшири границите на своите интереси и дейности. Организацията изпрати свои военни части в някои нестабилни региони - от Босна и Херцеговина до Афганистан - и пое нови миротворчески мисии.

Новите заплахи

През последните години в различни части на света възникват заплахи, които са способни да окажат влияние на индивидуалната или колективна сигурност на НАТО, а също така и на неговото бъдеще. От гледна точка на НАТО заплахата от тероризъм е също толкова опасна, както и директната военна заплаха в Европа.
Но само тероризмът ли? В сферата на интереси на НАТО в момента влиза политическия хаос и нестабилността в различни ъгълчета на света. Последният пример за това е операцията в Либия.

С други думи, мисиите, които поема НАТО, могат да излизат извън пределите на определената по-рано география, а характерът на предприеманите действия – варира в зависимост от типа на заплахите. По тази причина не е учудващо, че освен украинската криза във фокуса на внимание на срещата на НАТО в Анталия беше тероризма. Турция като домакин на форума подчерта необходимостта от по-ефективно сътрудничество в борбата срещу Ислямска държава.

Колко далеч може да стигне НАТО?

В НАТО съществува принципна договорка по въпроса за борбата с тероризма. В навечерието на срещата генералният секретар Йенс Столтенберг отбеляза, че алиансът ще обсъди какво още може да бъде направено в борбата срещу ИД.

Но целият въпрос се концентрира в следния детайл: колко далеч може да отиде НАТО? До момента алиансът се въздържаше от активна намеса и остави тази задача на САЩ. При това официалните лица от пакта всеки път заявяват, че не трябва да се очаква намеса и подчертават, че НАТО не може да бъде алтернатива на ООН.

Появяващите се нови заплахи, както и търсенето на сигурност свидетелстват за необходимостта от провеждане на нови мисии. От тази гледна точка НАТО е готово да модернизира своите стратегии.

Източник: БГНЕС