Падането на Рамади: първият голям успех на Ислямска държава от старта на въздушните удари
Падането на Рамади: първият голям успех на Ислямска държава от старта на въздушните удари / снимка: БГНЕС

Рамади е първият голям град, превзет от "Ислямска държава" от началото на въздушните удари на водената от САЩ международна коалиция, отбелязва британският вестник "Индипендънт". Има опасения, че падането на Рамади, столица на най-голямата иракска провинция Анбар, ще позволи създаването на нов бастион на джихадистката група и бързо ще бъде последвано от масови екзекуции и кланета, отбелязва изданието.

Последният път джихадистите превзеха град с подобни размери през 2014 г., когато влязоха в Мосул и сега това е главният център на групировката в Ирак, подчертава в. "Индипендънт".

Новите мисии на НАТО

Рамади падна въпреки призивите на иракския премиер Хайдер ал Абади към шиитските милиции да се притекат на помощ на правителствените сили. Изпращането им в предимно сунитския регион би повишило риска от избухване на религиозно насилие, подчертава в. "Гардиън".

Иракчаните в предимно сунитската провинция Анбар се притесняват от шиитските милиции и доминираното от шиити централно правителство, а "Ислямска държава" се възползва от сунитското недоволство, за да превземе голяма част от Анбар, добавя в. "Вашингтон пост".

Превземането на Рамади от Ислямска държава: 500 загинали, 8000 избягали

Дипломати, анализатори и някои иракчани твърдят, че шиитските милиции може да усложнят работата на правителството и да повишат религиозното напрежение. Те обаче се оказаха жизненоважни за отвоюването на територии, завзети от "Ислямска държава", включително град Тикрит миналия месец, се отбелязва в статията.

Бързото поражение на проправителствените сили в Рамади, последвано от хаотично отстъпление, припомни подобни победи на "Ислямска държава" срещу слабата иракска армия по време на бързото превземане на територии миналото лято, пише в. "Вашингтон пост".

Силите на Дамаск отблъснаха Ислямска държава северно от Палмира

Френският в. "Фигаро" отбелязва, че в същото време сирийската армия е отблъснала силите на "Ислямска държава" в околностите на историческия град Палмира, но надвисналата над града заплаха остава. Джихадистите са на около километър от известния исторически център на града, който има стратегическо значение за тях. Палмира отваря пътя към сирийската пустиня, която граничи с иракската провинция Анбар, отбелязва френското издание.

Източник: БТА