Ким Чен-ун срещу Владимир Путин - битка на култове към личността
Ким Чен-ун срещу Владимир Путин - битка на култове към личността / снимки: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин беше почетен по два начина през уикенда - с победен хокеен мач и с бюст като римски император, издигнат от казаци в Санкт Петербург. По подобен начин децата в Северна Корея научават, че Любимият вожд Ким Чен-ун е композитор и опитен шофьор още от тригодишна възраст. Доколко обаче съвпадат култовете към личността, уменията и характерите на тези двама мъже?

Младост срещу възраст

На учителите в Северна Корея са били раздадени наръчници, които изискват от тях да обучават подопечните си, че Ким Чен-ун е бил дете чудо - можел е да шофира от тригодишен, а на девет години е печелил състезание с яхти. На севернокорейчетата се преподава, че Ким е даровит творец и композитор. Освен това Ким вероятно е и природно надарен мореплавател.

Ким Ченун срещу Владимир Путин  битка на култове към личността
netinfo
"На деветгодишна възраст Ким Чен-ун се е състезавал с президента на чуждестранна яхтена компания, който тогава е бил на посещение в КНДР", се твърди в книгата и се добавя, че той изумил всички, като удържал победа. В сравнение с него Путин е проявил качествата си късно.

Ким Ченун срещу Владимир Путин  битка на култове към личността
netinfo
Според собствените му признания той е прекарал детството си в побоища с други деца в нездравословен квартал на Ленинград и във фантазии да стане шпионин. Той е "дете чудо" над средна възраст, печелещо хокейни мачове с международни звезди на 62 години. В събота той вкара най-много голове в един "абсолютно несимулативен мач" в Сочи и помогна на своя отбор да стигне до напълно неочаквана победа срещу бивши национални състезатели. Вие кога за последно сте виждали Ким Чен-ун облян в пот?

Занимания на открито

През април Ким се изкачва на връх Пектусан (Белоглав връх), най-високата планина в Северна Корея и официално рождено място на неговия баща Ким Чен-ир. Придружен от стотици военни пилоти и партийни активисти, Ким достига до високия 9020 фута (2743 м) връх, облечен в двуредно палто. Без капчица пот.

Ким Ченун срещу Владимир Путин  битка на култове към личността
netinfo
На върха той разказал на летците, че "изкачването на връх Пектусан доставя скъпоценна храна за ума, която е по-силна от всяко ядрено оръжие", пише вестник "Нодон".

Путин не трябва да изкачва планински връх. Той самият е истински връх. А именно връх Владимир Путин в Киргизстан, който със своите 14 587 фута (4267 м) е два пъти по-висок от връх Пектусан.

Ким Ченун срещу Владимир Путин  битка на култове към личността
netinfo
Но търсене в онлайн архива на Кремъл показа, че след цели 15 години на върха на руската държава Путин никога не е използвал израза "храна за ума". Така че той губи в лексикално отношение.

Конна езда

Независимо дали това е Мусолини, който тренира прескачане на препятствия, или Дейвид Камерън, който взема назаем кон от издатели на таблоид, ездата заема централно място в облика на националните лидери.

Ким Чен-ун не прави изключение. Яхнал сив петнист кон в елегантен ездитен костюм от неназован дизайнер, той изглежда като излят кавалерист, докато инспектира тренировъчния манеж в конезавод в поделение 534 на Корейската народна армия. Добра работа.

А Путин? Не може да се мери.

Самоанализ

Въпреки обожанието на хората самотата понякога надделява даже у най-обичаните национални лидери.

Ким Ченун срещу Владимир Путин  битка на култове към личността
netinfo
Маската на Ким падна през 2012 г., когато Северна Корея изстреля спътник. Той отпразнува това с пушене в уединение. От Хъмфри Богарт насам не е имало цигара, която да казва толкова много.

Ким Ченун срещу Владимир Путин  битка на култове към личността
netinfo
Путин не пуши. Но той - понякога - прибягва да публичен самоанализ. На погребението на своя треньор по джудо Анатолий Рахлин руският президент предприе безпрецедентна самотна разходка по улиците на Санкт Петербург.

Източник: БТА