Древен Рим пак ще оживее край Свищов във фестивала Орел на Дунава
Древен Рим пак ще оживее край Свищов във фестивала Орел на Дунава / DarikNews.bg

Над 300 реанактори от пет държави ще участват в десетото юбилейно издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”, който ще се проведе от 5 до 7 юни край Свищов. За пореден път най-големите групи за антични исторически възстановки ще пресъздадат живота, бита и културата на могъщата Римска империя отпреди 2000 години. Хедлайнерите Gruppo Storico Romano от Италия, заедно с партньорите им от Първи италийски легион от Свищов, групи от Франция, Румъния, Полша и България ще маршируват, танцуват, творят и воюват, за да спечелят овациите на публиката.

За втора година целият фестивал ще бъде изнесен в реставрирания античен град Нове край Свищов, съобщи зам.-кметът на крайдунавската община Пламен Александров. Древното римско селище беше социализирано с над 5 млн. лв. по проект “Нове – сърцето на легиона”, финансиран от ОП "Регионално развитие". Нове е най-добре проученият и запазен, а в момента и най-добре експониран военен лагер в граничните североизточни провинции на империята, добави великотърновският археолог Павлина Владкова, която е основен ръководител на проучванията в античния град.

Фестивалът се организира от Община Свищов, Историческия музей и Съвета по туризъм в града. Официалното откриване ще бъде на 5 юни от 19,00 ч. с церемония по освещаване на знамената на Легиона, запалване на огъня на фестивала и огнено шоу. По-рано през първия ден, от 16,00 ч., ще се проведе научна конференция “Античното наследство – открития, състояния, перспективи” с две секции – “История и археология” и “Културен туризъм”.

Организаторите на фестивала отново ще връчват две традиционни награди. Призът за опазване на културно-историческото наследство ще получат проф. Павлина Владкова и проф. Евгения Генчева от БАН, които провеждат археологическите експедиции на Нове. Втората награда за популяризиране на културно-историческото наследство е присъдена на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заради приноса му в организирането на българската изложба в Лувъра.

Трите дни на фестивала са изпълнени с демонстрации на римски ритуали, военни маршове, гладиаторски битки на арената, танци и пресъздаване на сцени от цивилния живот в Античността. Зрителите ще се докоснат до бита, занаятите и изкуствата на древността, ще посетят страноприемниците и пазарите за роби на Империята, ще срещнат страховити варварски племена, издигнали бойните си станове, а така също ще могат да вкусят кухнята и виното, давали сила на легионерите и страст на техните любими.

Новият момент тази година е концерт на хор “Юлангело” на 6 юни от 20,30 ч. Посетителите ще чуят автентични средновековни и религиозни песнопения, придружени от възстановка на покръстването на варварски готски племена, която ще изпълни Първи Италийски легион. Хористите ще четат на латински и на готски език откъси от “Сребърния кодекс” – ръкопис от 6 век, съдържащ превода на библията на епископ Вулфила. В концерта ще участва и Първи български хор “Янко Мустаков”. Фестивалът ще завърши на 7 юни, неделя, с тържествен парад на групите-участници по улиците на Свищов, обявен за 11,00 часа.

Античният град Нове е създаден през първата половина на втори век на брега на Дунав, след като тук е бил разположен щабът на Първи италийски легион по времето на император Траян. Целта е била да защитава границите на римската империята от варварите. Археологическите разкопки в района са започнали преди 50 години с участието на български и полски учени. До момента Нове е най-добре проученият римски военен лагер по долния Дунав. По проекта са реконструирани две огромни сгради – едната е Щабът на легиона, заемащ повече от 7000 кв.м, а другата Епископският комплекс от късноантичния период (4-5 век), когато Нове се превръща в един от големите центрове на Ранното Християнство. Възстановени са колонадите и конструкциите на сградите на щаба, както и Светилището на знамената и част от термите на Легиона. Запазени са оригиналните зидове. Реконструкцията на обектите е извършена много прецизно, а по време на реставрацията са разкрити повече от 20 надписа, даващи нова информация за живота в римския военен лагер.