Как Осама се завърна на първите страници на водещите вестници
Как Осама се завърна на първите страници на водещите вестници / БГНЕС

След четиригодишно прекъсване Осама бин Ладен се завърна на първите страници на водещите американски и британски вестници, след като Вашингтон публикува повече от 100 писма и документи, намерени при спецоперацията, в която през 2011 г. бе убит лидерът на Ал Кайда.

Всичко за ликвидирането на Осама бин Ладен четете тук

За да се присъедини човек към радикалната мрежа по времето на Осама, е трябвало да предприеме тежко и рисковано пътуване до убежищата на Ал Кайда в северозападната част на Пакистан, пише "Ню Йорк таймс". Следва попълване на молба за членство с три страници въпроси като: "Искате ли да извършите самоубийствен атентат?" и "В случай че станете мъченик, с кого да се свържем?", като след последния е оставено празно поле, в което кандидатът да попълни адреса и телефонния номер на близък роднина.

Формулярът за кандидатстване е само един от десетките документи, книги и изрезки от вестници, иззети от "морските тюлени" през май 2011 г. и разсекретени вчера от Службата на директора на националното разузнаване. Намерените материали дават добра представа за последните години от живота на Осама, които той прекарва в изпращане на послания до подчинените си, опитвайки се да ръководи терористична мрежа, която като че ли толкова се е разраснала, че се е изплъзнала от контрола на екстремисткия лидер, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Любопитен факт е, че тези документи бяха разсекретени след нашумялата и много коментирана статия на ветерана на разследващата журналистика Сиймор Хърш, който обвини правителството на Обама, че е подвело обществото за станалото преди, по време и след операцията през май 2011 г., посочва в. "Гардиън".

Тезата на Сиймор Хърш можете да прочетете тук

В друга статия британското издание описва библиотеката на радикалния лидер. Осама е бил ненаситен читател с разнообразни интереси, вариращи от отношенията между религиозните общности в средновековна Испания, през икономиката на Франция през 30-те, до гафовете на американското разузнаване и Виетнамската война. В списъка с книги и други публикации, намерени в леговището му, фигурират автори като Ноам Чомски, преподавателят от Йейл Пол Кенеди, журналистът Боб Удуърд, книги, в които се твърди, че американските власти умишлено са позволили нападенията от 11 септември и няколко класици на модерната екстремистка литература, сред които Абдула Азам.

Намерената лична кореспонденция на Бин Ладен разкрива почти неизвестна досега черта от характера на радикалния лидер, пише "Файненшъл таймс". В писмо до неназована жена, той я описва като "зеницата на окото ми и най-ценното нещо, което имам на този свят". След което допълва: "Ако искаш да се омъжиш, след като умра, не възразявам, но наистина искам да ми бъдеш съпруга в рая".

Източник: БТА