Пада таксата за специализантите по дефицитни медицински специалности
Пада таксата за специализантите по дефицитни медицински специалности / sxc.hu
Пада таксата за специализантите по дефицитни медицински специалности
79950
Пада таксата за специализантите по дефицитни медицински специалности
  • Пада таксата за специализантите по дефицитни медицински специалности

От следващия месец Здравното министерство ще поеме месечната такса от 180 лв. на младите лекари, които специализират по дефицитни за страната ни специалности като патология и анестезиология. Този ангажимент пое здравният министър д-р Петър Москов по време на първия национален форум от кампанията „Млад медик”, която се осъществява с партньорството на Дарик радио.

За целта ще бъдат отпускани на годишна база по 1 млн. лв. държавни пари. Към момента специализиращите лекари у нас са около 3200. Едва при 297 от тях важи новата наредба за специализации, по силата, на която младите лекари са освободени от месечна такса.

От началото на годината е в сила нова наредба за специализациите, според която младите медици са освободени от месечна такса при специализация. Тя обаче се отнася само за 297-те лекари, които са започнали да специализират тази година. Останалите 3000 плащат, информира младият лекар д-р Радислав Наков от Асоциацията за развитие на медицинската общност.

„Специализантите, които са в заварено положение, не виждат никаква промяна. И тази такса от 180 лв., която плащаме всеки месец за нашата специализация, е основният трън. Тя е най-големият ни проблем. Тази такса наистина ни убива, защото не е нормално да си плащаш, за да работиш. Искам да обърна внимание и на нещо друго. Част от нашите колеги бяха принудени от болниците, в които бяха назначени, да подпишат обвързващи трудови договори, които ги задължават да останат 4 или 5 години след завършването на тяхната специализация в същото лечебно заведение,” уточни д-р Наков.

В отговор ресорният министър Петър Москов посочи, че ще има сериозни разговори с директорите на болници, които предлагат обвързващи договори на младите лекари. По отношение на таксата от 180 лв., той пое ангажимент от следващия месец тя да падне за лекарите, които специализират в дефицитни за страната ни области.

„Това са патолози, инфекционисти, анестезиолози, всички специалисти, които реално липсват. Категоричният ангажимент, който поемаме в следствие на дискусията днес, е, че още от следващия месец ще поемем от името на държавата таксата, която те са длъжни да плащат сега на месечна база, от 180 лв.,” обеща Москов.

Изчисленията показват, че от следващия месец от такса ще бъдат освободени над 400 млади медици.

„От 500 млади лекари, българи, средно завършващи всяка година към момента 300 са записали по новата наредба. Каква е съдбата на останалите 200 мога само да гадая. Общият брой на всички обявени места от над 130 болници е 729,” добави министърът.

Фактът, че колкото завършват медицинското си образование у нас годишно, точно толкова напускат страната ни, води след себе си два извода, допълва изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев.

„Или, че българското медицинско образование е на световно ниво и е супер конвертируемо и заради това чуждестранните болници стоят на опашка, за да взимат българските лекари, или, че след като младите завършат нещо се случва, което ги кара да напуснат здравната система на България,” посочи Радев.

По време на форума стана ясно още, че около 50 % от работещите лекари у нас са на възраст между 46 и 60 години, а средната възраст на действащите медицински сестри е 51 години.