Парализиран мъж контролира роботизирана ръка с мисъл
Парализиран мъж контролира роботизирана ръка с мисъл / Thinkstock/Getty Images

Мъж, парализиран преди повече от 10 години от огнестрелна рана, вече може да пие бира, да стисне чужда ръка и играе на "камък, хартия, ножици", като контролира роботизирана ръка с мисъл, съобщи Асошиейтед прес.

В мозъка на Ерик Сорто са имплантирани два малки чипа, които му дават възможност да контролира протезата с мисли. Той работи с учени от университета на Южна Калифорния, за да усъвършенства движенията си.

Това е поредната протеза, която помага на парализирани хора да станат по-независими. Новото в нея е, че се използва не моторният кортекс на мозъка, който контролира движенията, а задният париетален кортекс, който участва в планирането на движенията. Целта е така движенията да станат по-плавни. Въпреки постигнатия напредък от последното десетилетие, пред контролираните от мозъка протези има още много препятствия.

Първото от тях е, че компютърните програми трябва да са по-бързи, за да могат да интерпретират сигналите от мозъка, а имплантите трябва да са по-трайни. Освен това връзката с импланта трябва да стане безжична, за да бъде намалена опасността от инфекции.

Източник: БТА