Министър Танев няма да е спокоен, докато МВР не каже за матурите
Министър Танев няма да е спокоен, докато МВР не каже за матурите / снимка: БГНЕС, архив
Министър Танев няма да е спокоен, докато МВР не каже за матурите
79980
Министър Танев няма да е спокоен, докато МВР не каже за матурите
  • Министър Танев няма да е спокоен, докато МВР не каже за матурите

Просветният министър Тодор Танев призна, че няма да бъде спокоен, докато МВР не каже има ли изтичане на информация за матурите, или не. В кулоарите на парламента той неколкократно повтори, че пред него е бил генериран изпитът. И заподозря, че репортажите, които показват купуване на матурите, може да са нагласени.

Просветният министър коментира в кулоарите на парламента тема по тема цялата организация около провеждането на изпити след 7-ми и 12-ти клас.

Първо започна с това, че има вариант да се помисли те да бъдат преместени през почивните дни или през ваканциите. След това Танев премина към горещата тема от последните дни - има ли изтичане на информация от министерството преди изпитите, търгувало ли се е с нея и доколко това е възможно.

„Създаването по този начин на неверие в държавните институции, което засилва и без това съществуващият нихилизъм, не е никак добре. Бих казал, че е престъпно, ако не се докаже. До момента това, което ние знаем, е, че часът е бил след 09:00. След 09:00 ч. децата могат да излизат от класните стаи, могат да ходят до тоалетна, например, и един час по-късно е възможно всичко да се направи. Полицията наистина трябва да влезе - дали икономическа, аз говорих и с ДАНС. Според вас имало ли е година, при която точно на тази дата не се твърди същото", попита Танев.

Върна се и към мерките, които министерството е взело преди изпитите, за да няма съмнения в честността им.

„Включително съм искал да се заглушават телефони, но не можем да го направим, защото сме в сградата на президентството. Ходих два пъти до ДАНС, до ръководителя, говорих с госпожа Бъчварова. Хората бяха там. Генерира се задачата, генерира се пред мен, в моите ръце. Остава да се закълна в децата си и това ще го направя. Пред мен генерираха темата. Факт! Само че аз не разбирам от електроника и от тези неща, които пътуват по трасето до последната точка на България", заяви емоционално министър Танев.

„Този репортаж ме притеснява, защото има възможност той да е истина и има възможност още пет други души в момента, които купуват и продават по този начин. Примерно да се е обадил някой за Елин Пелин. Защо него не хванете? Защото тези, които плащат, казват в 09:30 ч. каква е темата и си взимат парите. Това е продажбата, а не предварителната. Докажете, че е предварителна", каза още министърът.

Така Танев стигна до журналистическата работа - първо я критикува, а после даде някои препоръки към нея.

„Ако от вас журналистите някой има данни, факти, и не ги е споделил с полицията, значи съучаства. Ако обаче нямате факти, значи е инсинуация да се набива това, че понеже други години е имало, значи и тази вероятно има", каза Танев.

И все пак министърът допълни, че ще иска всичко да бъде проверено.