Празнуваме деня на писмеността и просветата
Празнуваме деня на писмеността и просветата / снимка: БГНЕС
Празнуваме деня на писмеността и просветата
80005
Празнуваме деня на писмеността и просветата
  • Празнуваме деня на писмеността и просветата

24 май е празник на българската идентичност и самочувствие на древен и културен народ с мисия и бъдеще. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в тържественото си слово по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празникът беше отбелязан с празнично шествие, на което присъстваха учители, ученици, представители на изпълнителната и законодателната власт и граждани.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов също отправиха своите пожелания към присъстващите в обръщенията си.

В шествието се включиха ученици, учители, преподаватели от висшите училища, граждани, министри, народни представители и президентът на Република България Росен Плевнелиев. В 11.00 часа празничното шествие стигна до паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, където продължи с тържествен водосвет и празнична програма.

Държавният глава произнесе тържествено слово. Той заяви, че 24 май е празник на българската идентичност и самочувствие на древен и културен народ с мисия и бъдеще: „Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепват, а духът ни да се въздига в радостно очакване. Виждаме и днес греещите лица на нашите деца, водени от животворните думи - върви, народе възродени, те са се устремили по стъпките на нашите прадеди. Преди повече от век и половина трескава еуфория обхвана земите, населени с българи, за да достигне до всеки град и село, до всяко училище и българско дете - навсякъде водени от иконата на светите братя Кирил и Методий, украсена със свежи цветя, навсякъде издигнали нашето: А, Б, В".

Празнуваме деня на писмеността и просветата
netinfo

Кметът на София Йорданка Фандъкова в официалното си приветствие обясни, че образованието на децата векове наред е най-ценното, което се опитваме да им дадем и се обърна към българските учители: „Скъпи колеги учители, във вашите класни стаи се оформя бъдещето на нашата държава. Скъпи студенти и ученици, вашата смелост, дързост, вашата жажда да знаете са нашата сила и нашата надежда. Мили деца, вашето любопитство и любознателност отварят пътя на мечтите и щастието. Уважаеми съграждани, предизвикателството на днешния ден е да разпространим доказаните и успешни модели в българското образование във всички български училища".

Празнуваме деня на писмеността и просветата
netinfo

В тържествено слово директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов заяви, че 24 май ни връща към Средновековна България, държава на духа, без която не би било възможно делото на първоучителите, горда България, която днес изглежда недостижима и споменът за която поражда трескави мечти. Затова днешният празник той определи като празник на българските надежди, но уточни, че те не трябва да се градят на миналото и: „24 май е преди всичко празник на буквите. Това разбира за първи път детето, когато завършва първи клас в училището, в света на буквите. Това е и най-ясният спомен и за нас възрастните, защото 24 май ни връща в златните години на детството, кара ни да се почувстваме отново на 7 или на 18 години, да си спомним любимите учители, позабравените пораснали съученици, може би първата любов - за някои преживяна наистина, за други само написана с криви букви върху някой лист хартия или върху кората на някое дърво в Борисовата градина. Ето, това е светът на буквите - той не е само литература, това са прекрасните и нетолкова прекрасни моменти в нашата младост, които сме запомнили буква по буква".

Празнуваме деня на писмеността и просветата
netinfo