460 нарушители заснеха мобилните камери на КАТ само за ден
460 нарушители заснеха мобилните камери на КАТ само за ден / снимка: БГНЕС
Комисар Бойко Рановски
80006
Комисар Бойко Рановски
  • Комисар Бойко Рановски

Близо 460 нарушения са регистрирани ден, след като започна работата на мобилните камери за контрол на скоростта по пътищата. София и Велико Търново са начело на отрицателната класация. Началникът на „Пътна полиция" комисар Бойко Рановски представи данните от изминалите 24 часа.

148 мобилни камери са разположени в страната. Около 460 са установените от вчера нарушения по пътищата. Най-много са в София - близо 80, и над 60 за Велико Търново. За тях ще бъдат издавани електронни фишове, а нарушителите няма да бъдат спирани на място.

Комисар Рановски посочи, че в срок от един месец водачите ще получават фиша на домашната си поща. За тези, които веднага заплатят глобата, ще има 30% отстъпка. Останалите ще плащат целия размер на глобата.

Шофьорите трябва да знаят, че местата с камери ще бъдат обозначени със специални знаци, които също ще бъдат мобилни. Ако патрул с камера се премести от една територия на друга, знакът също ще бъде преместен.

Началникът на „Пътна полиция" допълни, че в следобедните часове от 23 май, а и през следващите дни, когато са абитуриентските балове, контролиращите органи ще следят дали има нарушения, като най-честите са дванайсетокласниците да се подават от прозорците на колите.

И един съвет към всички шофьори - внимавайте и спазвайте ограниченията в скоростта не заради камерите, а заради безопасността на пътя.