Ето как Гърция да се справи с кризата
Ето как Гърция да се справи с кризата / Thinkstock/Getty Images

Ако искате голям урок за това как да се справите с мащабна икономическа криза, отправете поглед към Гърция. Вижте нейния нов смел премиер Алексис Ципрас и сензационната му партия СИРИЗА. Погледнете какво са направили, откакто поеха властта. И тогава направете точно обратното.

Не вярвате? Ето четири големи поуки.

Изяснете казуса си

Ще свършат ли парите на Гърция през идните няколко седмици или тя ще спази крайните срокове за връщане на дълговете? Ще ореже ли правителството пенсиите или не? Ще свие ли държавния сектор или ще наеме още служители? Ще се откаже ли от еврото или ще остане в еврозоната? Сигурни ли са правителствените представители в постигането на споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) или не? Ако сте се объркали по някои от тези въпроси през последните месеци, то не сте единствените. Ципрас казва едно, след това неговият финансов министър Янис Варуфакис казва - друго, а трети държавник, например парламентарният говорител на СИРИЗА Никос Филис, казва нещо трето.

Нищо чудно, че гръцката фондова борса и държавните облигации описва крива като на влакче в увеселителен парк. Не е чудно, че гражданите теглят парите си от банките, а инвеститорите изтеглят парите си от страната.

Холгер Шмидинг, главен икономист в частната европейска банка Berenberg, нарича най-новото влошаване на икономиката "рецесията Ципрас".

"Доверието има значение", написа неотдавна Шмидинг до клиенти. "Няколко политически грешки струват по-скъпо от разклащането на доверието. (...) Това, че крайнолевите популисти в Атина подразниха международните кредитори на Гърция, е по-малкият от проблемите. Много по-лошо е, че правителството подкопа доверието у дома. Капиталовият отлив на около 55 милиарда евро (над 61 милиарда долара) от декември до март, което се равнява на около 30 % от гръцкия годишен брутен вътрешен продукт, спъва икономиката, докато в същото време изтичането на депозити (23 милиарда евро за последните четири месеца) парализира отчасти банковата система, поставяйки на животоспасяваща подкрепа от ЕЦБ".

Когато сте в криза, изберете един говорител, изяснете казуса си и се придържайте към него.

Изхвърлете правилника

Да, "всеки знае", че Гърция може да излезе от кризата "само" с орязване на бюджета си, продажба на държавни активи, спасяване от МВФ и ЕЦБ, запазване на еврото и свиване на държавния дълг.

Само че, както Роналд Рейгън (40-ти президент на САЩ от 1981-1989 година, починал на 93 години през 2004 година - бел. ред.) някога отбеляза, това, което наистина те въвлича в беда, не е това, което не знаеш, а това, което си мислиш, че знаеш, а всъщност то просто не е вярно.

Такъв е случаят с тези пенкилери. Нищо не е вярно. Нищо не е нужно, за да реши кризата. Тези схващания попадат в категорията неща, които Кийт Уотърхаус, покойният британски писател и легенда от "Флийт стрийт", нарича "измислени правила". По време на Голямата депресия "всеки знаеше", че една страна трябва да брани златните си резерви и не може да има бюджетен дефицит. Ако едно правителство затвореше банките, за да прочисти балансите им, те никога не отваряха врати отново.

Всеки знаеше тези неща, докато Франклин Рузвелт (32-ят президент на САЩ от 1933 до 1945година) не направи обратното. Гърция е във вихъра на икономическа и социална катастрофа. Безработицата е близо 30 %, а сред младите - над 50 %. Радикалните времена изискват радикални мерки. СИРИЗА бе избрана с мандат да направи точно това. И все пак лидерите й не постъпват много честно с МВФ.

Тъжното е, че докато Ципрас гледа към Брюксел, отделни гърци раждат нови идеи, които могат да помогнат.

Общини като Волос в Солун и Хания в Крит вече пуснаха местни или "общински" валути, за да улеснят местната търговия и дейност. Някои, но не всички, са учудващо успешни, без каквато и да било официална подкрепа от Атина.

Такива неща не са откачени, странни идеи. Големи и малки градове в САЩ направиха нещо подобно по време на Голямата депресия.

Защо гръцкото правителство не прокарва такива идеи? Държавниците са твърде заети да слушат какво "знае всеки".

Насочете вниманието си към приятелите, а не към враговете

Г-н премиер, Ангела Меркел (канцлер на Германия - бел. ред.) не е ваш приятел. Тя нямаше да гласува за вас, тя не ви подкрепя и тя няма да положи специално усилие, за да ви помогне. Това важи и за МВФ, ЕЦБ и до голяма степен за всеки, когото срещнете в Брюксел, Франкфурт, Вашингтон и Лондон.

Една от най-големите грешки при криза е да се хабят твърде много време и енергия в опит да бъдат победени опонентите и враговете. Понякога хората пренебрегват или нараняват приятелите си, за да поставят под контрол враговете си - като, о-о-о, СИРИЗА тегли валутни резерви от местни общини, за да плаща на международните кредитори.

Грешен подход.

При криза вашите време, енергия и политически капитал са ценни. Не ги прахосвайте в отношенията си с хора, които са част от проблема и които няма да ви благодарят за това, че се опитвате да ги успокоите. Вместо това работете с хора, които са част от решението - в този случай, народа на Гърция.

Спрете да се колебаете

Неотдавнашни допитвания до общественото мнение сочат, че оценката за СИРИЗА и Ципрас се е влошила, откакто те дойдоха на власт преди четири месеца. Нараства броят на гърците, които се съмняват в дневния ред на СИРИЗА и се чудят дали "готините хора" в МВФ и ЕЦБ не са били прави през цялото време.

Нищо чудно. Ципрас не само направи всичките горепосочени грешки, но и пропиля четири вредни месеца в правене на грешки. Сега Гърция се връща към рецесия.

При криза желязото се кове, докато е горещо, и това обикновено означава момента, в които сте спечелили изборите. Франклин Рузвелт обяви "банкова почивка" (за четири дни банковата система, включително Управлението за федерален резерв, не работи - бел. прев.), веднага щом встъпи в длъжност и започна да възстановява икономиката с поредица от смели инициативи през първите си 100 дни.

От управлението на Ципрас вече са минали 116 дни. А Гърция вероятно е по-зле, отколкото преди да дойде на власт.

Източник: БТА