Преговорите между Атина и кредиторите навлизат във финална фаза
Преговорите между Атина и кредиторите навлизат във финална фаза / БГНЕС

Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори от т. нар. Брюкселска група навлизат в своята крайна фаза.

Според правителствени източници в Атина гръцкият преговорен екип ще направи опит да затвори всички останали отворени въпроси възможно най-бързо, но без промени на основните линии на правителството. Сред темите, които ще бъдат обсъдени днес, са ставките по ДДС, фискалните дупки и системата за социално осигуряване.

Гърция ще плаща, ако... може

Балканската страна продължава да се намира в много тежка ситуация. През последните дни в световните медии се появиха информации, че Атина няма пари дори, за да си плати вноската към Международния валутен фонд. За юни тя възлиза на сумата 1,6 милиарда евро.

В същото време говорителят на правителството на Алексис Ципрас обяви, че Гърция ще плаща своите дългове към международните си кредитори от ЕС и Международния валутен фонд, докато може. "Задължение на правителството е да може да върне всички тези задължения... Също така задължение на кредиторите е да бъдат верни на (своите) задължения по заемите", допълни говорителят.

МВФ е недоволен

От МВФ изразиха недоволство от плана с антикризисни мерки, който гръцките власти представиха на международните кредитори. Планът е далеч от приемливите параметри. Постигането на бюджетен излишък от 3 на сто е неосъществим заради редица икономически и политически въпроси, констатира главният икономист на фонда Оливие Бланшар. Той посочи, че преразглеждането на този параметър бюджетен излишък в посока понижение е възможно, но трябва да се разбере, че това ще изисква допълнително финансиране в допълнение към помощта от ЕС.

Източник: БГНЕС