Язовирната стена на езерото Падера на юг от Далас, в южния американски щат Тексас, беше пробита вследствие на продължаващите дъждове, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Телевизия CBS съобщава, че живеещите наблизо са евакуирани.

С цел намаляване на равнището на водата в езерото са пуснати помпи, а пътищата близо до мястото на катастрофата са затворени.

Броят на потвърдените смъртни случаи в резултат на бурите и наводненията в американските щати Тексас и Оклахома през последните пет дни достигна 19, предаде АП, като се позова на властите.

Нови две тела бяха открити в Хюстън, Тексас. С това общият брой на жертвите вече е 15 в южния щат Тексас и 4 в съседния Оклахома, по на север.

Спасителните екипи възобновиха издирването на 11 души, водени за изчезнали и смятани за мъртви, след като придошлата река Бланко заля туристическия град Уимбърли, в Тексас.

Засега няма данни за мащаба на щетите, защото много от покритите с вода райони не могат да бъдат достигнати. Съобщава се за стотици разрушени жилища и десетки хиляди жилища, останали без електричество. Хиляди автомобили са потънали, отнесени от водата или просто изоставени.

В понеделник губернаторът на Тексас Грег Абът обяви 24 окръга на щата, които са пострадали от наводненията и ураганните ветрове, за бедствени зони.

Над 2500 автомобила са били изоставени по улиците и магистралите в района на Хюстън от шофьорите им, търсещи спасение от стихията.

Метеоролозите прогнозират нови проливни дъждове в района на Хюстън днес, които ще затруднят допълнително разчистването на тежко пострадали район.

Над 100 000 домакинства са останали без ток в четвъртия по големина град в САЩ.

Президентът Барак Обама заяви вчера, че е уверил губернатора на Тексас Грег Абът, че може да разчита на помощ от федералното правителство за възстановяването след наводненията.

Източник: БТА