НАТО: Ислямска държава може да удари с химическо или ядрено оръжие
НАТО: Ислямска държава може да удари с химическо или ядрено оръжие / Thinkstock/Getty Images

"Ислямска държава" (ИД) представлява непозната досега по способности терористична организация, която вероятно е в състояние да нанесе удар с химическо или ядрено оръжие. Това се посочва в анализ, поместен в месечното издание на НАТО "Ривю".

В документа се посочва, че за разлика от Ал Кайда ИД е изключително радикализирана организация, в чиито редици влизат много сподвижници с университетски дипломи. Някои от тях са високообразовани, получили са обучението си в западни университети, сред тях има химици и физици.

Сред несрещаните досега качества на групировката се отбелязват изключително професионалното й медийно присъствие, както и щедрото финансиране, добивано от "спонсори", симпатизанти, а и от продажбите на човешки органи, от откупи и от каналджийство на бежанци. Медийното отразяване на всяко завоевание на ИД се възприема като опасност за привличането на нови поддръжници.

В анализа се казва, че досега в ръцете на ИД вероятно са попаднали химически и ядрени елементи от обекти, превзети в Ирак, Сирия и Либия. Отчита се, че Сирия и Либия не са унищожили всичките си химически оръжия, използвани от силите на президента Башар Асад и на разтурената либийска джамахирия. Към това се прибавя фактът, че не всички отровни химически агенти подлежат на най-строгия международен контрол и съответно не се заявяват пред световните сили.

НАТО пояснява, че в последните години всички по-големи терористични нападения са били свързани с използването на "обичайни" оръжия - огнестрелни и взривни. Така бяха извършени атентатите в Мадрид, Лондон, Париж, Ню Йорк и Бостън в последните години. Но алиансът отчита, че макар и останал изолиран, историята помни случая с нападението в метрото на Токио през 1995 г., когато терористите използваха газ зарин.

По мнението на НАТО опасностите днес са свързани с това, че терористите от ИД вероятно са способни да нападнат с оръжия за масово поразяване поне райони в страните, погранични с превзетите от тях територии. Друга опасност представляват завърналите се от сирийския фронт "чуждестранни бойци", които е вероятно да бъдат използвани като "спящи клетки" при възможни нападения в Западна Европа, например. Третата опасност идва от младежи, родени и израснали на запад, които обаче са възприели идеологията на ИД и бързо се радикализират. Срещу всичко това НАТО предлага повишен обмен на разузнавателни данни и отново призовава вложенията в отбрана да не бъдат намалявани въпреки тежката икономическа обстановка.

Източник: БТА