Борисов открива два пъти асфалтираната магистрала „Марица”
Борисов открива два пъти асфалтираната магистрала „Марица” / снимка: БГНЕС, архив

Два пъти асфалтираната магистрала „Марица” ще бъде официално открита от премиера Бойко Борисов и половината кабинет.

Официалната церемония по откриването на лот 2 Димитровград - Харманли от магистрала „Марица” е предвидена за 16.00 ч.

Предварително обявеното участие на европейския комисар по регионална политика Корина Крецу няма да се състои. Причината е авария на летището в Брюксел, която не позволи пристигането на еврокомисаря. Нейното посещение в България се отлага за юни.

Във вторник Бойко Борисов съобщи, че за втори път му се налага да разваля готова магистрала, след като Лиляна Павлова му докладвала, че при проверката на извършената работа на Лот 2 на магистрала „Марица” екипът на Агенция „Пътна инфраструктура” установили, че в три малки участъка има отклонения от нормата за равност.

Заради това било разпоредено на изпълнителя да преработи проблемните участъци. „Молбата ми е строителите да спрат да хитруват на дребно, защото ще бъдем безкомпромисни към качеството и ако се наложи ще отложим въвеждането на ЛОТ 2 в експлоатация”, писа във Facebook профила си Борисов.

Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт 2007-2013 г.”.

Магистрала „Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва магистрала „Тракия” при пътен възел „Оризово” с Капитан Андреево на българо-турската граница. Магистрала „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив - ГКПП Капитан Андреево.