“Черната кутия“ събира театър и танц
“Черната кутия“ събира театър и танц / снимка: blackbox-fest.com
“Черната кутия“ събира театър и танц
80113
“Черната кутия“ събира театър и танц
  • “Черната кутия“ събира театър и танц

Традиционният фестивал за театър и съвременен танц се провежда в Пловдив от 31 май до 6 май. В програмата на деветото издание на  „Черната кутия“ са включени 16 международни представления  с участници от 9 държави, съобщи артистичният директор Слава Младенова. Селекцията е направена след  повече от 600 заявки за участие във фестивала, отбеляза Недялко Славов от организаторите. По думите на Валери Кьорленски от фондация „Пловдив 2019“ това е първото голямо събитие след официалното обявяване на града за европейска столица.

„Черната кутия“ започва в последния ден на месец май с три събития. От 17 часа в културен център „Тракарт“  ще има танцово соло и видео инсталация на австрийски хореограф. По-късно  белгийци ще представят акробатично шоу и жонглиране под звуците на бийт бокс. Кулминацията в неделната вечер  е френският театрален спектакъл „Как едва успях да размажа съпругата си“ на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ от 19 часа.

Французи ще изнесат на 1 юни концерт с импровизации, световна музика и съвременни композиции. Следващата вечер е посветена на съвременния танц  с американска танцова компания и солова изява на унгарски танцьор, които ще бъдат в камерната зала на Драматичния театър. След тях е и унгарското театрално представление  „Птиците не спят никога“. На същата сцена, но на 3 юни публиката ще може да види моноспектакъл на израелски актьор.

Вечерта на 4 юни отново е посветена на съвременния танц с представления на участници от САЩ, Полша и Ирландия. Дебютните изяви на Михаела Гривев и Боряна Тангулова фокусират внимание към пловдивското участие във фестивала. Италия също се включва с танцов театър. Официалното закриване на 6 юни е с гръцкия спектакъл „Другата страна“ от Деян Дуковски.

Партньори на Деветия международен фестивал „Черната кутия“ са Община Пловдив, Министерството на културата, посолствата наИзраел, САЩ, Белгия, Австрия и културните институти на Италия, Полша и Унгария.