„Нови хоризонти” изпрати серия снимки от Плутон
„Нови хоризонти” изпрати серия снимки от Плутон / снимка: Guliver/Getty Images

Автоматичната междупланетна станция „Нови хоризонти” направи нови снимки на планетата джудже Плутон, съобщи на сайта си НАСА.

Фотографиите са от периода 8-12 май 2015 г., когато сондата се е намирала на разстояние 75-80 млн. км от Плутон. Предишните фотографии, показани от НАСА, са получени от разстояние 110 млн. км.

На нови изображения планетата джудже се вижда по-ясно и контрастно. Учените са на мнение, че изпратените от „Нови хоризонти” снимки свидетелстват за наличието на полярна шапка на Плутон. Учените се надяват, че през юли ще направят спектрални изследвания на планетата.

На 14 юли 2015 г. се очаква космическият апарат да се приближи на минимално разстояние от Плутон - на 12 500 км. В този момент снимките ще са 5000 пъти по-ясни.

Мисията „Нови хоризонти” започна през януари 2006 г. След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 млрд. км, тази година сондата „Нови хоризонти” на НАСА започна да изследва Плутон, припомня АФП.

След дълъг период на хибернация, който продължи 1873 дни и целеше да се съхранят инструментите и електронните системи на сондата, „Нови хоризонти” започна изследванията си на Плутон на 15 януари, когато бе на разстояние около 260 милиона км от планетата.

Източник: БТА