Извършителите на наглия грабеж в столичен магазин се предадоха (ВИДЕО)
80143
Извършителите на наглия грабеж в столичен магазин се предадоха (ВИДЕО)
  • Извършителите на наглия грабеж в столичен магазин се предадоха (ВИДЕО)

Двамата обирджии, които ограбиха магазин в центъра на София и заплашиха с убийство продавачка, са се предали на полицията. Това съобщиха директорът на столичната полиция Младен Маринов и районният прокурор на София Петър Белчев.

Наглият грабеж стана във вторник вечерта на метри от сградата на СДВР, а кадри от видеокамерите в магазина „взривиха" Интернет.

От кадрите, които бяха разпространени чрез Фейсбук, ясно се вижда как съпрузите Боряна и Рангел Рангелови взимат парите от касата на магазина, няколко кутии цигари и нанасят удари над продавачката. Двамата дори заплашват жената с убийство. Въпреки че на пръв поглед в грабежа няма нищо необичайно, с изключение на това, че съпрузите дори не се опитват да скрият лицата си, случаят е необясним. Това коментира шефът на столичната полиция Младен Маринов:

„Според статистиката този вид деяния - въоръжени грабежи, използвайки насилие, намаляват през последните години. Всеки един такъв акт е достатъчно сериозен, за да не ни успокоява статистиката. В 90% от случаите тези деяния се извършват от хора, които един път са го правили и имат такъв начин на живот. Има случаи, които са абсолютно необясними. Ще се опитаме да докажем мотивите за извършването на това деяние".

Боряна и Рангел Рангелови са около 30-годишни. Двамата имат дете на три години. Жената е студентка по рентгенология в Медицинския колеж в София, а съпругът й работи в магазин от голяма търговска верига за техника. Семейството живее в общежитие в "Студентски град" и има кредит в размер на около 2000 лв. Те са били разпознати от хора, гледали видеото от камерите в магазина.

Това вероятно е и една от причините двойката да се предаде на полицията, „Сами се предадоха в 6-о районно управление. Може би след медийното излъчване на клипа сами са разбрали, че това е най-добрият вариант - да се предадат в полицията", коментира Маринов.

На двамата обирджии е повдигнато обвинение за въоръжен грабеж, което предвижда затвор от 3 до 10 години, обясни районният прокурор на София Петър Белчев: „Независимо от техните добри характеристични данни, предвид бруталния механизъм на извършване на деянието, ще бъдат задържани за 72 часа за довеждането им пред съд. Респективно прокуратурата ще поиска постоянна мярка „задържане под стража".

Белчев обясни още, че 3-годишното дете на семейството ще бъде настанено в дом за малолетни.

Инцидентът стана на 26 май около 21.30 часа в денонощен магазин в София. При извършения оглед в магазина е открит мобилен телефон, който е бил носен от единия от извършителите. Иззети и прегледани са записите от камерите в магазина. В жилището на Рангелови е открита шапката, с която Рангел Рангелов е бил по време на престъплението, както и използвания при грабежа пистолет.