Интерпол претърси офисите на аржентински бизнесмени заради скандала във ФИФА
Интерпол претърси офисите на аржентински бизнесмени заради скандала във ФИФА / снимка: Guliver/Getty Images

Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) претърси офисите на трима аржентински бизнесмени, обвинени от САЩ, че са платили десетки милиони долари подкупи във връзка със скандала, който разтърси през последните дни световния футбол, предаде Ройтерс.

Алехандро Бурсако, Уго Хинкис и синът му Мариано Хинкис са сред деветимата високопоставени служители на Международната футболна федерация (ФИФА) и петимата шефове на спортни медии и фирми, на които в САЩ са повдигнати обвинения за корупция в размер на общо над 150 млн. долара за период от 24 години.

Американските власти искат да съдят тримата аржентинци, мениджъри на медии и фирми, свързани със спорта, за данъчни измами и пране на пари. Бурсако и Хинкис баща и син за момента не са арестувани.

Тримата аржентинци основали нова фирма на име Датиса (Datisa) и платили подкупи в размер на до 110 млн. долара, за да си осигурят доходоносни телевизионни права за футболни първенства. В резултат Датиса подписала с Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) договор за 317,5 млн. долара, с който получила изключителни права за предаване в цял свят на следващите три издания на регионалния турнир Копа Америка - през 2015, 2019 и 2023 г. Впоследствие фирмата сключила договор за 35 млн. долара за получаване на правата за друго първенство с Футболната федерация на Северна и Централна Америка и Карибите (КОНКАКАФ).

Високопоставен служител на Службата на САЩ за вътрешните приходи (СВП) междувременно изрази пълна увереност, че ще последва нова поредица обвинения в рамките на разследването за корупция във ФИФА, предаде още Ройтерс, като се позова на вестник „Ню Йорк таймс”.

Ричард Уебър, директор на отдела на СВП за криминални разследвания, отказал да разкрие останалите обекти на американското разследване, включително дали сред тях е самият президент на ФИФА Сеп Блатер.

Източник: БТА