Европейските политици за „черния списък” на Русия – критики и гордост
Европейските политици за „черния списък” на Русия – критики и гордост / снимка: Guliver/Getty Images

Европейски политици отправиха критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия, предаде ДПА.

Москва отказа на няколко европейски политици да посетят Русия през последните месеци, позовавайки се на конфиденциален черен списък на лица, на които е забранено да влизат на руска територия, но не даде информация за списъка. Вчера обаче започнаха да се появяват подробности, няколко дни след като Русия отказа да пусне в страната германския депутат Карл-Георг Велман, който е известен критик на действията на Русия в украинския конфликт. Велман е председател на германско-украинската парламентарна група и експерт за Русия от страна на управляващия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в парламентарната комисия по външните работи.

"Взимаме под внимание, че руските власти са решили да споделят списъка", каза външнополитическа говорителка на ЕС. "Нямаме никаква друга информация за законовата основа, критериите и процеса", добави тя.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на "упорития опасен конфликт" в източната част на Украйна.

"Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане", коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск.

Берлин поиска обяснения от Москва, съобщи външното министерство, добавяйки, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия. В списъка влизат осем граждани на Германия - депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, евродепутатите от Зелените Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корсепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на Германия Катрин Зудер, членът на ХСС Брент Поселт и командващият ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, както и високопоставени европейски военни.

В руския черен списък са и двама бивши министри на външните работи на Дания - Пер Стиг Мьолер и Лене Есперсен, а също и ръководителят на военното разузнаване Томас Аренкил и лидерът на крайнодясната Партията на датчаните Даниел Карлсен.

Датският премиер Марк Рюте потвърди наличието на списъка. "Ние отхвърляме този подход на Москва и вече уведомихме за това", отбеляза Рюте в Хага.

"Този списък не е добра новина за отношенията между ЕС и Русия", коментира евродепутатът от Зелените Ребека Хармс. Той е насочен срещу политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия, добави тя.

"Очевидно (руският президент) Владимир Путин вижда в откровените критики срещу авторитарния си подход заплаха за своята власт", отбеляза още Ребека Хармс.

"Такова поведение за жалост не подобрява имиджа на Русия", заяви шведската външна министърка Маргот Валстрьом.

Сред засегнатите от тази забранителна мярка на Русия са председателят на групата на либералите в Европейския парламент и бивш белгийски премиер Ги Верхофстат и бившият председател на Европейския парламент и бивш полски премиер Йежи Бузек. Според полски медии в списъка има още 17 полски официални представители.

Междувременно се появиха и политици, чиито имена са включени в списъка на европейски официални лица, на които Кремъл забранява да влизат на руска територия в отговор на санкциите на ЕС срещу Русия, които заявиха, че се гордеят да са членове "на един съвсем достоен клуб", предаде Франс прес.

"Като видях другите имена (в списъка), си помислих, че съм член на много достоен клуб", каза бившият чешки външен министър Карел Шварценберг. 77-годишният аристократ е известен с критиките си към политиката на Москва към Украйна. "Приемам това като награда", добави депутатът, цитиран от чешката държавна агенция ЧТК.

Чешкият евродепутат и бивш журналист Яромир Щетина заяви, че "много се гордее, че е в списъка" в компанията на други официални лица и колеги от Европейския парламент. "Присъствието ми в този списък няма да промени ангажимента ми към народа на Украйна", написа в Туитър шведската евродепутатка Анна Мария Кораца Билд, известна с критиките си към руския президент Владимир Путин.

"По-скоро се гордея, отколкото да се боя. Списъкът на Путин потвърждава, че върша добра работа като парламентарист", добави тя.

По информация на БГНЕС бившият посланик на България в Русия Илиян Василев също бил в черния списък от имена на хора, на които е забранено да стъпват на руска земя.

На 29 май следобед МВнР било информирано от посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация, съобщиха от Външно. Списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и българският гражданин Илиян Василев.

Източник: БТА