Уникални ретро автомобили дефилираха в Банкя
Уникални ретро автомобили дефилираха в Банкя / снимка: БГНЕС

Уникални автомобили, високи скорости и колекционерска страст събра на едно място първата голяма среща на американски автомобили Ride`n`Roll - American heritage in Bulgaria, предава БГНЕС.

Събитието, организирано от Клуба на собствениците и феновете на американските автомобили в България, събра на хиподрума в Банкя погледите на десетки любопитни хора, които имаха възможността да видят над 100 возила.

Палитрата от експонати бе повече от впечатляваща - хот род, действащ пожарникарски автомобил, спортни автомобили, пикапи, офроуд автомобили и много легендарни модели като Mustang, Cobra, Challenger, Camaro.

Допълнителен колорит внесоха над 20 мотоциклета от клуба на собствениците на Harley Davidson. Най-голяма радост за очите обаче бяха дълга лимузина и излъскан до блясък червен "Мустанг", с които посетителите не пропуснаха и възможността да се снимат.

Парадът се превърна в празник за едни от най-запалените колекционери. С огромно вълнение те разказваха, че американските автомобили са тяхна детска мечта. От годините, когато все още нямат пари, за да я сбъднат. Сега е обратното, но въпреки това, мечтите и желанието никак не са си отишли. Точно това ги кара да не загубят ентусиазъм в трудната задача да запазят подобно возило в подобаващ вид. Само ремонтът отнема около 2 години. Следва и търсенето на части за поддръжка, които се намират единствено отвъд океана.

На Ride`n`Roll - American heritage in Bulgaria пристигнаха и коли, които се показват за пръв път след дълга и цялостна реставрация. Такъв бе произведеният през 1978 г. "Ford Ranchero".