Пациентите не са наясно с правото си да искат второ мнение от друг лекар
Пациентите не са наясно с правото си да искат второ мнение от друг лекар / sxc.hu
Доц. Венелин Герганов пред Дарик:
80345
Доц. Венелин Герганов пред Дарик:
  • Доц. Венелин Герганов пред Дарик:

"Лекуване в чужбина" не означава автоматично по-високо ниво на медицинско обслужване. Проблемът е, че българските пациенти не са наясно с правото си да искат второ мнение от различен медик. От друга страна, самите лекари у нас са склонни да приемат търсенето на второ мнение като навлизане в тяхна територия. Това каза в интервю за Следобедния блок по Дарик доц. Венелин Герганов, който от девет години работи като неврохирург в Хановер, Германия.

„Някои лекари търсят в чужбина мнение на свои колеги, особено при случаи, за които смятат, че няма да се справят по оптимален начин. Те смятат, че като кажат на пациента и му препоръчат да потърси второ мнение, по този начин ще спечелят доверието на болния и на близките му. Освен това второто мнение е право на пациента и то се разглежда преди всичко като част от нормалните отношения лекари-пациенти. Може би у нас пациентите не са особено наясно с това си право. Аз лично съм препоръчвал на пациенти консултиране с други лекари, особено за тези неща, които излизат извън моята специалност. Получаваме запитване за второ мнение от целия свят и аз изчислявам, че много малка част са в България, защото болните не знаят, че имат право за това", заяви Герганов.

Специалистът е убеден, че не парите са това, което ще върне младите лекари в България, а уважението към тях и организацията на работа.

Доц. Герганов не отрече, че и в Германия съществува понятие като източване на Здравна каса, както и че за лечение там се чака повече, отколкото у нас. Проблемът на българското здравеопазване не са на първо място парите, а начинът, по който те са разпределени, допълва медикът.

„Добра медицина не се прави само с пари. Доказателство и илюстрация на този факт е това, че в богатите арабски страни, въпреки опитите им много години наред да направят водещи медицински центрове, те не успяват, защото те залагат на парите. Това, което може да върне един човек, е естествено финансова осигуреност, но другото е възможност за развитие, уважение към него, добрата организация на работа и най-вече гаранция нещата да са така и в бъдете, иначе казано - липсата на несигурност и хаос", допълни доц. Герганов.