Онкоболен заведе дело срещу здравното министерство
Онкоболен заведе дело срещу здравното министерство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Онкоболен заведе дело срещу здравното министерство, не отпуснали 16 000 евро за лечение с кибернож
80368
Онкоболен заведе дело срещу здравното министерство, не отпуснали 16 000 евро за лечение с кибернож
  • Онкоболен заведе дело срещу здравното министерство, не отпуснали 16 000 евро за лечение с кибернож

Онкоболен мъж от Разград заведе дело срещу Министерството на здравеопазването заради отказ от отпускане на средства за лечение в чужбина. Медици от Турция препоръчали на 31-годишния Ивайло Минчев Димитров манипулации с кибернож, според българските власти лъчетарапията и химиотерапията били достатъчни за лечение на рак на синусите.

Искането на Ивайло Димитров за отпускане на 16 000 евро за лечение в турска болница е от началото на годината. Методът с използване на кибернож не се прилага в България, а медици от южната съседка препоръчали точно него заради близостта на туморните образувания на Ивайло до очите, обясни адвокат Георгиев.

Заповедта за отказа е подписана от заместник-министър Ваньо Шарков, искането от Административен съд-Разград е да я отмени. Последващите действия адвокатът не пожела да сподели. Представител на министерството не се яви, изпратено бе становище, че делото не е подсъдно на разградското съдилище, магистратите обаче не се съгласиха с аргумента, че ищецът е с адресна регистрация в Разград.

Делото бе отложено заради необходимостта от съдебно-медицинска експертиза, която трябва да удостовери състоянието на Ивайло Димитров през януари и февруари, когато е поискал и са му отказани необходимите средства. Тъй като вещото лице няма да успее да изготви становището си за месец, а през август е съдебната ваканция, процесът бе отложен за 8 септември.

Роднините на Ивайло не са разчитали на благосклонността на държавата и сами започнаха кампания за събиране на средства. Парите събраха с помощта на приятели, в Разград бе организиран и благотворителен концерт.

Лечението на Ивайло продължава и в България, и в Турция. Има подобрение след лечението с киберножа, но процесът е дълъг, каза сестрата на болния мъж, която единствена от семейството се яви в съдебната зала.

Други новини от Разград