Войната накара повечето украинци да възприемат руснаците като врагове
Войната накара повечето украинци да възприемат руснаците като врагове / БГНЕС

Михаил Забродски, широкоплещестият командир на украинските десантни сили, е израснал в Съветския съюз. След рухването на СССР дори е служил в руската армия. След като се премества да живее в Украйна, не прекъсва контактите си. "Ние всички бяхме приятели", казва той, поклащайки глава. Когато Русия насочи оръжие срещу Украйна миналата година, Забродски не можел да повярва. И не само той.

Връзките между двете страни, изграждани в продължение на повече от хилядолетие, са дълбоки. Русия и Украйна произхождат от славянски княз, Свети Владимир (или Володимир), който е изобразен върху банкнотите и на двете страни. От столетия царска Русия смята Украйна за свое продължение, наричайки територията "Малорусия". По времето на Съветския съюз вече се говореше за братство, като комунистите представяха Русия и Украйна за част от неделимото славянско семейство. Съветският лидер Хрушчов дава Крим на Украйна през 1954 г. по случай 300-ата годишнина от решението на Переславската рада за присъединяване на управляваните от казаците територии (Запорожката Сеч) към Руската империя. През 1982 г. в чест на "обединението на Украйна и Русия" бе издигната сребристата "Арка на дружбата" край Киев върху възвишение на брега на река Днестър.

След като Украйна гласува за независимост през 1991 г., двустранните отношения останаха като цяло сърдечни. Но с анексирането на Крим и войната в югоизточна Украйна президентът на Русия Владимир Путин превърна някогашните братя във врагове. През последните 18 месеца се стигна до психологическа трансформация, която настрои общественото мнение в Украйна рязко срещу Русия. През септември 2013 г., точно преди революцията на Майдана, 88 на сто от украинците са били положително настроени към Русия според Киевския международен институт по социология. През май 2015 г. делът им е спаднал до 30 на сто (той би бил много по-нисък, ако бъдат изключени хората от контролирания от бунтовниците югоизток). Както Забродски заключи, "братството вече го няма". Това ще попречи на усилията на Кремъл да върне Украйна в орбитата на Русия, както успя след "Оранжевата революция". Путин продължава да говори за руснаците и украинците като за "един народ", но украинците не виждат нещата по този начин.

Промяната в настроенията личи по улиците в Украйна. Започнала е кампания за бойкотиране на руските стоки: рафтовете в украинските супермаркети са изпъстрени с маркировки "руски стоки". Надпис в киевския музей на Михаил Булгаков (роден в Киев писател, писал на руски) предупреждава посетителите, които "подкрепят военната окупация на Украйна", че не са добре дошли. Недалеч от Арката на дружбата продавачи, които някога предлагаха съветски кичозни изделия, сега продават украински стоки и антируски сувенири. "Подборът се промени спрямо вкуса на хората", казва Артьом Шумилов, който продава тоалетна хартия с лика на Путин на сергията си на "Андреевски спуск" в Киев.

Колкото повече се проточва войната, толкова по-крайно става общественото мнение. Олександър Шчерба, украински дипломат, се въздържа от участие в протестите на Майдана, определяйки себе си като евроскептик и русофил във Фейсбук страницата си в края на 2013 г. "Бях готов да простя на Русия много неща", казва Шчерба, който сега е посланик на Украйна в Австрия. "Сега обаче е абсолютно ясно: те са наш враг." Дори мнозина, които бяха склонни на компромис за Крим, сега приемат Русия различно. През последните три месеца на 2014 г. делът на хората в Източна Украйна, които възприемаха положително Русия, е спаднал от 83 на 51 процента.

Социологическо проучване на Международния републикански институт установи, е мнозинството от украинците в контролираните от правителството територии са за членство в Европейския съюз, а само 13 процента - за присъединяване към митническия съюз на Русия. Украинското правителство започна да строи стена по границата с Русия - символичен жест в съзвучие с настроението в страната. Подкрепата за независимостта на Украйна никога не е била по-висока. "Путин направи повече за обединението на Украйна от всеки друг", казва служител в президентската администрация в Киев.

Някои обаче се опасяват, че това няма да продължи дълго. Президентът на Украйна предупреждава за възможен "реванш на промосковските политически сили" на предстоящите избори. Регионалните разделения са дълбоки: въпреки войната мнозина на югоизток симпатизират на Русия. Практически икономически съображения правят скъсването с Русия невъзможно. Ако обещанията от Майдана не бъдат изпълнени, украинците може да останат разочаровани. Но дори търпението към новите украински лидери да се стопи, връщане към руската прегръдка е малко вероятно. "Получихме нож в гърба от собствения си народ", казва Володимир Паниото, директор на Киевския международен институт по социология. "Веднъж след като хората, които познаваш, са пострадали, възстановяването на отношенията става сложно".

Източник: БТА