„Дядо Вазов гледа” на крепостта „Туида“
„Дядо Вазов гледа” на крепостта „Туида“ / netinfo

Сливенски събор под звездите ще се състои на 4 юли, събота в късноантичната крепост „Туида” над Сливен. Събитието създават съвместно Драматичният театър „Стефан Киров”, екипът на крепостта и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”, под патронажа на кмета инж. Кольо Милев.

Кулминацията на събора ще бъде спектакълът на открито на Сливенския драматичен театър „Дядо Вазов гледа”. Той ще представи епизоди от безсмъртните Вазови произведения „Чичовци”, „Под игото” и „Хъшове”. Ще възкреси паметта за герои като Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо и Фратю, Рада Госпожина, Бойчо Огнянов и Кириак Стефчов, Бръчков и Владиков, Странджата и Македонски.

Постановката на грандиозния спектакъл е поверена на опита и въображението на Борислав Чакринов. Два от епизодите – на младите режисьори Августин Демерджиев и Димитър Марков, които участват в постановката и като артисти. В спектакъла участват още актьорите Ивайло Гандев, Вяра Начева, Николай Йовин, Августина-Калина Петкова, танцьори, певци и музиканти от сливенския Ансамбъл за народни песни и танци, демонстратори, статисти. Епичното арт шоу под звездите ще бъде реверансът на сливенският театър към паметта на големия Вазов. 165-годишнината от рождението му България отбелязва на 9 юли.

В „завръзката” на представлението ще участва  и самата публика. В полите на Сините камъни зрителят ще види демонстрация на военни изкуства и обекла и майсторска езда. Ако носи сърце юнашко, може сам да се качи на кон или да стреля с лък. Тази вечер „Туида” ще представи и предосвобожденски занаяти от Сливен, между тях тъкане и дърворезба. Екзотични оръжия и облекла ще покаже по добросъседски и ямболският клуб „Традиция”. Как се прави  чеверме, скара и наденици на жар ще демонстират кулинари. Как се пие червено вино – познавачи. Петмезени питки, рачел, катми, гюзлеми и традиционни ястия ще представи гимназията по хотелиерство и ресторантьорство, български текстил и бит – гимназията по облекло и текстил.

На възрожденския Сливен му отива да покаже своята визия за живота на старите българи през Възраждането. Включително и със средствата на професионалния театър. И къде да я покаже, ако не в полите на хайдушкия Балкан, под сенките на вековните буки, под виолетовото сияние на Сините камъни.