Социалисти дискутираха развитието на Стара Загора
Социалисти дискутираха развитието на Стара Загора / БСП

Няма визия за развитието на селата от община Стара Загора, е мнението на старозагорския депутат от Коалиция Лява България Георги Гьоков, споделено по време на дискусия за развитието на Стара Загора.

На форума присъстваха архитекти от Регионалната камара, някои от които бивши главни архитекти на община Стара Загора. На въпроси на старозагорци отговаряха арх. Петър Киряков, председател на Камарата, арх. Петър Влахов и арх. Веселин Беров. В дебата се включиха бившите кметове Купен Купенов и Тотьо Нанев, бившият председател на Общинския съвет д-р Богдана Димитрова, общински съветници от БСП и много редови социалисти.

Според арх. Петър Влахов общият устройствен план на Стара Загора е законът за нейното развитие, по който трябва да се работи. Транспортната комуникационна схема пък е гръбнакът за икономическо и социално развитие. „Ние сме жертва на инерция, на кампанийност, партиите са длъжници на своите избиратели за липсата на регионална политика", категоричен бе арх. Киряков.Според арх. Веселин Беров държавата още преди 25 години е допуснала безконтролно увеличаване на автомобилите и затова сега проблемът с автомобилния трафик е сериозен. Той обясни, че в областния град липсват обходни маршрути, а тролейното трасе е неудобно. „Трябва да се говори не за транспортна схема, а за транспортна система от мерки", каза още Веселин Беров. Той разкритикува политиката на местното ръководство заради липса на физкултурни салони в училищата, лоша визия на центъра и в кв. „Железник".

Арх. Беров се обяви против предоставянето на право на строеж на роми от кв. „Лозенец", чиито къщи са съборени или предстои да се събарят. Според него само 5% от строителството в квартала е законно. „Събаряме къщите и обезщетяваме собствениците, къде отива наказанието", попита архитектът. По думите му така само подтикваме ромите да строят незаконно. Беров предупреди, че къщите в ромския квартал са строени така, че при едно земетресение ще паднат. „Трябва да се направи регистър на търпимите сгради в кв. „Лозенец", но това не значи узаконяване, а само разрешение за адресна регистрация и откриване на партиди за ток и вода", обясни Беров. Проф. Бойчо Биволарски пък предложи проблемът с незаконното ромско строителство да се реши на национално ниво, защото го има в цялата страна.

Участниците в дискусията зададоха много въпроси към архитектите за бъдещето на бившия ресторант „Аязмото", на летище „Стара Загора", на терена на бившия Окръжен съвет.

Форумът бе част от Дискусионния клуб за политика, икономика и култура към общинските структури на БСП.