В шпионажа няма нито приятели, нито врагове
В шпионажа няма нито приятели, нито врагове / Thinkstock/Getty Images

Като изключим обичайните протести, разкритията за американско подслушване във Франция препращат към рефрен, добре познат в шпионските среди: в тази сфера държавите нямат нито приятели, нито врагове - само интереси, които бранят, без да подбират средствата, уверяват експерти.

И Франция, която в сряда повиши тон заради сметнати за "неприемливи" действия на една съюзническа страна, не се свени да прави същото при всеки сгоден случай, добавят те. "Направо откриват топлата вода . . .", коментира за АФП Ален Шуе, бивш началник на отдела за сигурност във френската Главна дирекция за външно разузнаване DGSE. "Всеки знае още от 2003 г., че американската Агенция за национална сигурност е изградила система, с която събира данни в цял свят".

"По принцип тя трябваше да се използва за борба с тероризма. Не подейства кой знае колко срещу терористите, но послужи за цял куп други неща", каза той. Милионите секретни документи на САЩ, публикувани през 2013 г. от експерта по информатика Едуард Сноудън, демонстрираха мащаба на американските възможности за прехващане на съобщения по цялата планета.

Документите показаха например, че сред предпочитаните мишени на АНС са германската администрация - чак до най-високо равнище, и сградите на Европейския съюз.

"Би било малко арогантно Франция да си мисли, че ще се отърве", допълва Ален Шуе. „В разузнаването няма нито приятели, нито съюзници, има само интереси. Американците впрочем са склонни да смятат, че светът се дели на врагове и лакеи", но и в двата случая "ги държат под око".

Според него, инструментът за наблюдение "работи още по-ефикасно, когато за мишена се избират технологически осигурени хора с нехайно отношение към телефоните си". Съответно като първа защитна мярка трябва да се използват апарати с криптирана връзка - такива има, но твърде често ги пренебрегват, обяснява източник, близък до разследването. В случая с американските подслушвачи "грешката е на Франция", твърди той с упрек към френските лидери и съветниците им, които предпочитат личните си телефони пред защитените линии, "сложнички за употреба".

"Използването на криптирани телефони е въпрос на дисциплина и хигиена. Щом говориш по личния си телефон, вземай предвид и съответния риск", казва източникът.

Всеки подслушва всекиго

Нямаше нужда да чакаме разкритията на Сноудън, за да разберем, че Франция е обект на особено внимание за Вашингтон, сподели Ерик Денесе, директор на Френския център за изследвания на разузнаването (CF2R).

"Американците са подслушвали Де Гол . . . Представете си колко бръмбари са сложили, когато дойде на власт Франсоа Митеран - с четирима министри комунисти в своето правителство!" "Правят го в опит да предвидят кой с кого ще се съюзи, също и да научат кой е вършил мръсотии, та да шантажират при нужда политици при преговори в Световната търговска организация или другаде. А има и икономическо разузнаване, в което всички удари са позволени", каза той.

Разполагайки с далеч по-малко средства от АНС, Франция - както и другите западни сили, се опитва достойно да играе тази игра с едно-единствено правило: "гледай да не те хванат", уверяват Шуе и Денесе.

"Британските ни приятели хич не си поплюват, нито пък германците и французите", твърди Ален Шуе. „Спират ги само сравнително малките им възможности (. . .) Нямаш ли средствата на АНС, за да вършиш каквото пожелаеш, избираш най-същественото за момента според теб".

Във Франция службите прилежно подслушват кажи-речи всички, заключава Ерик Денесе. И обяснява: "Така успяваме да обучим своите криптоаналитици и разбивачи на кодове. Веднъж слушаме корейците, друг път германците, трети път англичаните. За да следим как се развива криптирането при тях, да тренираме нашите момчета. Ако един ден се появи проблем с някоя държава, имаме вече бази данни за методите им".

Източник: БТА