Най-кошмарните почивки
Най-кошмарните почивки / Снимки: Thinkstock/Getty Images

За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани!

Ваканцията и почивката са любимата част от работната година. Както се казва - от цялата работа най-обичам да почивам. Обикновено плануваме почивката си от рано, или пък просто спонтанно заминаваме някъде, като това носи добро настроение и положителни емоции. Случват се обаче и неща, които - заради нас или поради независещи от нас причини, развалят ваканцията и от почивка се превръща в дълго мъчение. За такива примери ще ви разкажем днес и ще ви дадем съвети как да не проваляте ваканцията си.

Най-кошмарните почивки на всички времена:

В затвор насред океана: Когато машинната кабина на голям криузен кораб пламва, пътниците остават блокирани насред нищото, без течаща вода, без опция за душ и тоалетна, а малко след това - и без храна. Когато корабът е на ръба на санитарна катастрофа и хората си мислят, че не може да стане по-зле, бъг в системата пуска едновременно няколко музики и това продължава, докато корабът е издърпан на сушата.

Ето и една история от живота:

Мъж разказва на жена си:
- Сънувах, че сме в друга страна на екскурзия и ти се губиш.
- И какво стана, пита жената.
- Не знам, не съм те търсил.

Найкошмарните почивки
netinfo

Закъснение на летището....от 18 години: Това не е точно почивка, но е валидно за всяко пътуване - пазете документите си изключително внимателно! Мехран Карими трябвало да напусне Иран заради политическите си убеждения. За негово голямо нещастие, документите, които му дават право на убежище, са откраднати по пътя към Лондон. Така той е принуден да остане на летище „Шарл де Гол" от 1988 до 2006 г. Филмът с Том Ханкс „Терминалът" е базиран именно на тази история. Бежанецът успява да напусне летището, когато го откарват в болница заради здравословни проблеми. След това е настанен в приют в Париж.

Да те арестуват по погрешка за трафик на наркотици: симпатичен младеж предлага на две момичета да плати самолетните им билети след почивката им в Тайланд, за да пренесат пакет, пълен с шампоани и лакомства. По-късно се оказва, че опаковките са пълни с хероин, а момичета прекарват 3 години в местен затвор.

Когато от небето завалят паяци: През февруари 2013 г. се наблюдава дъжд от паяци в около Сао Пауло. Оказва се, че леките паячета правят огромни паяжини, които обхващат големи разстояния, но при вятър паяците лесно биват отнасяни и се случват подобни явления като „дъжд" от паяци.

Жена се оплаква на приятелка:
- През цялото време на почивката ни валеше дъжд.
- И все пак си хванала тен. Как?!
- Това не е тен, а ръжда...

Да пострадаш на влакче на ужасите: историята на Роузи Есперанса, която се качва за първи път на влакче на ужасите, заедно с 6-годишния си син. По едно време коланът й се отваря и тя пада. За съжаление, се случва нерядко да има пострадали от такива влакчета.

Найкошмарните почивки
netinfo

Да ти изневерят по време на почивката: малко по-друг тип кошмарна почивка, но не по-малко мъчителна. Жена разказва как след 7 години заедно и едно дете, с приятеля й най-накрая се оженили. Всичко било прекрасно и отишли на меден месец на екзотичен остров. Но точно там съпругът й се запознал с млада дама, на която не могъл да устои и започнал да излиза с нея, като дори не криел от съпругата си, че й изневерява. Бракът приключил, малко след като се върнали от почивката.

Обратен случай: двойка отива в хотел на Малдивите, за да поднови обетите си след години брак, но в действителност са затрупани с поредица злоупотреби. Двойката смята, че мъж от персонала, който води церемонията, казва благословия на местния език. Но по-късно се оказа, че свещеникът ги затрупва с обиди като "свински" и "неверник" на своя език. Без да знаят за това, те се усмихват през цялата церемония. Двойката разбира за лошата шега на по-късен етап, когато вижда клипчето в интернет с превод отдолу.

Найкошмарните почивки
netinfo

Да изчезнеш в пещера: Мъж решил да направи изненада на синовете си - на 13 и 9 години, като ги заведе на екскурзия до пещера. Паднали в дълбока дупка обаче и изкарали 5 дни без провизии, докато ги намерят.

Мъртвец в източника на вода за хотела ти: Младата канадка Елиса Лам решила да отиде до Сан Франциско, като по пътя спряла в хотел в Лос Анджелис. По време на краткия си престой там младата жена изчезнала. Малко след това била намерена мъртва във водоизточника на хотела, откъдето гостите ползвали водата за къпане и пиене. Смъртта й била определена като инцидент.

Найкошмарните почивки
netinfo

Да ти изчезне колата: Младо семейство с бебе отива в една вила с езеро, наета от тях, далече от града, смятайки, че коликите на детето им ще са най-големият проблем. Паркират чисто новата си кола близо до къщата. През цялата нощ се чуват странни звуци и шумове в къщата, а малко преди изгрев слънце са събудени от човек, който им казва, че нещо плува в езерото. Когато стават, те виждат чисто новата си кола, а в нея са количката, столчето на бебето и целият им багаж. Следващият път няма да забрави да дръпне ръчната.

Найкошмарните почивки
netinfo

Да те изоставят останалите от групата: Младо семейство решило да се присъедини към група за гмуркане. Всичко било прекрасно, докато при последното гмуркане, след като изплували след около 30 мин. плуване, видели, че групата им е потеглила и ги оставила насред морето. В крайна сметка ги намерили след няколко дни, напълно омаломощени, но все пак живи.

Градската легенда за изчезващата хотелска стая: просто градска легедна, която обичайно протича така: взимате си отделни стаи с ваш познат, на другия ден от него няма и след, а персоналът в хотела ви казва, че сте дошли сами на почивка и никой ваш познат не се е регистрирал в хотела. Когато искате да видите стаята, тя е със съвсем друга мебелировка, а от вашия познат няма и следа. Обикновено развръзката е, че вашият познат е изчезнал, а от хотела прикриват случката. Но при сегашните социални мрежи, когато само от банята на хотела всеки ще си качи по 20 снимки, никой не може да каже, че не сте били там.

Найкошмарните почивки
netinfo

Няколко неща, от които задължително трябва да се откажем, когато отиваме на почивка. Това особено важи за хората, които са избрали чужбина. Повярвайте ни, ако не правите това, определено ще си изкарате много по-добре:

Пристигате в хотела, а там е целият лукс на света и това толкова ви харесва, че не излизате от него до края на почивката. Не ви интересуват нито забележителностите, нито местната култура и храна, нито хората. Джакузито, сауната, басейнът и казиното в хотела са ви напълно достатъчни, освен това има и безжичен интернет и непрекъснато сте във фейсбук. Не си губете времето в хотела! Имате толкова много нови и интересни неща за гледане!

Втурването по магазините за някоя нова рокличка или сандалки. Предварително е набелязана картата и маршрута не на забележителностите в града, а на най-модните магазини, за да може след това, като се върнете, да кажете: „Тази чанти си я взех от ..." Уважаеми туристи, няма нищо лошо в това да хвърлите поглед на местните магазини или пък да си вземете нещо. Защо не? Но в това да си загубите цялото време...

Найкошмарните почивки
netinfo

Ако все пък излезете на разходка, понеже това се наричало „туризъм", вие сте се облекли в туристически дрехи - панталони с ципове, огромни сандали и рибарско елече, може пък някъде да метнете въдицата. Толкова голям град, все някое езерце ще има. Носите огромна чанта, а вътре - освен сандвичи и вода, има и палатка, чадър и комплект за бързо реагиране. В центъра на европейски град сте, ама вие си казвате, че нещо пък може да потрябва. Просто се облечете удобно и така, че вие да се чувствате комфортно.

Също много често чуждите туристи отнасят подигравки или предизвикват раздразнение, ако се размотават с тениски с флага на собствената си държава или с провокативни надписи за територии. Затова може би е хубаво да избягвате „България на три морета", ако сте в някоя съседна държава.

Найкошмарните почивки
netinfo

Докато се разхождате през цялото време сте със слушалки и се наслаждавате на музиката, която сте си свалили и топ хитовете на сезона. Въобще не ви интересува вашият гид какво обяснява за „някакви си там руини", нали ги виждате и вие. Може пък да си представяте друга история и въображението да ви е много по-добро. Не, това не е добра идея. Заслушвайте се какво ви разказват, толкова нови и хубави неща може да научите.

Движите се като муха без глава - това, че сте чуждестранен турист, не означава, че трябва да пресичате като обезумели - да се хвърляте пред колите, да минавате на червено, да се снимате в средата на оживена улица, бъдете внимателни.

На плажа мъж пита млада майка:
- Извинявайте, момчето, което носи вода в сламената ми шапка, ваш син ли е?
- Не, моят е онзи, който проверява дали радиото ви работи под вода.

Найкошмарните почивки
netinfo

Взели сте си смартфон със супер камера, отделно видеокамера и се започва - тук - снимка, там - снимка, тук - селфи, там - селфи. Разбира се, че трябва да имате снимки за спомен от мястото, на което сте били. Но не го превръщайте във фикс идея и не проваляйте ваканцията си в отчаяни опити за перфектното селфи от брега на морето. Направете си снимки и оставете телефона и камерата, просто се насладете на почивката си, защото ще пропуснете да видите с очите истинските неща, за които сте отишли.

Не прекалявайте със споделянето в социалните мрежи, не се тагвайте от всяко място - хотел, кафе, ресторант, забележителност, която посетите, а след това да си броите лайковете и коментарите. „Пия кафе на Пиза. Нека ми е зле" като пост във фейсбук не е идеята на почивката ви, надяваме се.

Найкошмарните почивки
netinfo

Не очаквайте всеки да говори езика ви - използвайте по-разпространени езици, ако пък говорите местния език - още по-добре... и все пак не отивайте неподготвени, запишете си няколко по-масови фрази на съответния език, които ще използвате всекидневно, добра работа вършат и съответните приложения за телефон.

Не нарушавайте закона - всички знаем как понякога прекаляваме с отпускането по време на почивка. Но бъдете внимателни, особено на места, където законите не са толкова либерални, за да не съжалявате после горчиво за пиянското си избухване, поругаването на местна забележителност или нещо друго.

Найкошмарните почивки
netinfo

Най-сетне е време за похапване. Не ви се ходи по уличките на града за местна храна, а се бухвате в най-близката верига за бързо хранене. Разбира се, не всичко ще ви е по вкуса, не става въпрос да се тъпчете с храни, за които знаете, че няма да ви понесат. Но със сигурност все нещо от местната кухня ще е по ваш вкус, така че не се колебайте да го опитате.

И понеже от толкова обикаляне не сте успели да си купувате никакви сувенири, на връщане у дома на летището изкупувате всичко и натъпквате по джобовете магнити. Няма да се връщате с празни ръце, я! И това не е идея. Ако искате да вземете нещо за спомен за себе си и за близките ви, отделете поне малко време, за да обиколите местните магазинчета и да вземете нещо наистина ценно.

Найкошмарните почивки
netinfo

Да не забравяме и мрънкането - задължително на качване в самолета теглим по една и казваме, че повече няма да се върнем тук, защото много било гадно. Е, да, ако направите гореизброените грешки, може и да е така.

Затова забравете за всичко това и се наслаждавайте на една прекрасна ваканция, опознайте града и страната, в която сте отишли, опитайте местната храна, усетете атмосферата, музиката, културата, запознайте се с хората и научете някоя дума.

Цялата рубрика може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Найкошмарните почивки
netinfo