Хиляди събудиха „Духа на Перперикон” в края на 15-то издание на едноименния фестивал
Хиляди събудиха „Духа на Перперикон” в края на 15-то издание на едноименния фестивал / netinfo

Няколко хиляди души от цяла Южна България се включиха в хепънинг, с който завърши международиня фестивал на изкуствата "Перперикон". 15-тото му издание премина под надслов "Духът на Перперикон". Още с влизането в археологическия комплекс публиката беше посрещана от актьори, облечени в древни дрехи. Районът около древния олтар на Дионис не можа да побере желаещите да станат свидетели на възстановката на древния огнено-винен ритуал.

На самия връх на Перперикон посетителите можеше да видят занаяти, практикувани в древността. Ковачи, тъкачи, грънчари, сарачи и други демонстрираха как са се изработвали вещи от бита в миналото. Най-атрактивно беше ателието за изработка на сачове, където гостите успяха да вкусят тънки питки, приготвени на огън, агне, печено в гювеч, вино и мътеница.

Духът на Перперикон можеше да се усети най-добре в останките от двореца,. В него холандската група "Ранни птички" изпълняваше автентична средновековна музика.  Овации спечелиха изпълненията на певеца Йосиф Герджиков и на Пантелис Павлидис, който си акомпанираше на арфа.  Детски хор към кърджалийския храм "Св. Йоан Предтеча" пък изпълняваше песнопения в останките от раннохристиянската църква.

Истински фурор предизвика постановката "Фолклорна магия" на старозагорския куклен театър театър с режисьор Боньо Лунгов. Преди по-малко от седмица изпълнението на младите актьори им донесе Гранд При на Международен театрален фестивал "Валис" в Полша.

 

Внушително светлинно шоу беше кулминацията на фестивала. Върху останките от средновековната кула на Акропола оживяха битките между римляни и траките за Перперикон. Използваните 3-D ефекти направиха прожектираните образи реалистични, а благодарение на водните екрани бойните действия се преносаха и на хълма срещу скалния град.